Ida (27) måtte ta abort for å redde sitt eget liv 

Småbarnsmoren hadde hele livet foran seg da hun som 22-åring fikk påvist brystkreft.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ida Helene Nilsen er 22 år, gift med mannen i sitt liv, og mamma til lille Solveig (2). Hun har under ammingen kjent kuler i brystet, og bestemmer seg for å ta mammografi.

Allerede da vet Ida at hun bærer barn nummer to i magen. 

Prøvene viser at Ida har brystkreft. I Norge er det årlig bare én under 25 år som får diagnosen. Ida må umiddelbart begynne med cellegift. Hun blir nødt til å ta abort for å redde sitt eget liv. 

– Det var veldig tidlig i svangerskapet, og vi måtte bare avbryte. Barnet ville ikke vært levedyktig når jeg måtte kjempe mot sykdommen, sier Ida. 

Hverdagen endret seg drastisk for den lille familien.

Plan B

– Verden raste sammen. Barnet i magen, fremtiden.. Vi la alle planene på is, for den eneste planen var å bli frisk. Det var plan A. Så ble det heller plan B. Å ha gode dager, leve så godt som mulig, og fylle dagene med de menneskene jeg er glad i, sier Ida til God morgen Norge.

FAMILIEN: Ida finner mye støtte i mannen Tom Sverre og datteren Solveig (7). Foto: privat.
FAMILIEN: Ida finner mye støtte i mannen Tom Sverre og datteren Solveig (7). Foto: privat.

I fem år har Ida levd med kreften. Hun er blitt 27, lille Solveig har blitt skolejente, og hele tiden har hun levd med at mamma er syk. 

Se hele intervjuet i videovinduet øverst.

Kreften er kronisk, som Ida selv sier. 

– Jeg har brystkreft med spredning til skjelletet. Den er uhelbredelig, men «kronisk» høres ikke så skummelt ut, sier hun. 

– Et samarbeid med sykdommen

Medisinsk kreftspesialist ved Drammen sykehus, Wenche Gustavsen, utdyper:

– Det betyr at du har en sykdom som følger deg livet ut. Resten av livet blir et samarbeidsprosjekt med sykdommen. Man er på livets venteværelse, sier Gustavsen. 

Ida har valgt å snakke åpent om sykdommen. På bloggen deler hun både oppturer og nedturer fra hverdagslivet og legekontrollene.

– Det er en balansegang. Det viktigste er at jeg tillater meg å være sint og lei meg. Hvis jeg har behov for å grave meg ned, så er det ikke farlig, sier Ida. 

Hun er opptatt av å finne små ting i dagliglivet som hun kan glede seg over. 

– Livet er dyrebart. Det ville vært kjedelig om man satt der på slutten og tenkte «oi, hva har jeg egentlig gjort med livet mitt.» Man må gripe dagen og ikke sløse bort det man har.