Giske til Frp: – Lytt til folk flest!

Over 4.000 nordmenn har sagt sin mening om søndagsåpne butikker. De aller fleste er negative.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Regjeringens forslag som gir butikker mulighet til å holde åpent på søndager, skaper enorme reaksjoner.

Den 30. juni går høringsfristen ut, men allerede har over 4.000 personer sagt sin mening. De aller fleste er negative til regjeringens forslag. 

– Det er nesten bare Frp og Høyre som er for. Utfordringen til Frp er at man kanskje skal lytte til folket. Jeg sier ikke at man skal ha en folkeavstemning, men det er ikke tvil om hva resultatet ville ha blitt, sier nestleder Trond Giske i Arbeiderpartiet til TV 2.

– Den enkelte må få bestemme

Arbeiderpartiet og KrF er svært kritiske til forslaget.  

Regjeringens forslag gir butikkene mulighet til å holde åpent på søndager, med unntak av helligdager, samt 1. og 17. mai. Alternativt skal kommunene selv få bestemme. Regjeringen forsøker å få med Venstre på å få flertall i Stortinget. 

I dag er reglene slik at dagligvarebutikker på under 100 kvadratmeter, såkalte Brustad-buer, kan holde åpent på søndagene.  

– Arbeiderpartiet synes tydeligvis at det er greit at man handler i matbutikker så lenge de er under 100 kvadratmeter. Plantasjen er også greit, men Jernia er ikke greit. De har laget veldig innfløkte og unødvendige regler. Vi synes at dette må være noe den enkelte butikk og den enkelte kunde selv bør avgjøre, sier Erlend Wiborg, arbeids- og sosialpolitisk talsmann i Frp.

Se debatten mellom Giske og Wiborg i videovinduet øverst i denne artikkelen.

– Ingen reell høring

De fleste som har sagt sin mening om søndagsåpne butikker, er negative. Kulturminister Thorhild Widvey tror høringen er kuppet av en nei-kampanje, som TV 2 fortalte søndag.

– Og så må vi selvfølgelig lese grundig igjennom de svarene som er blitt gitt. Som sagt, så ser det også ut til at det er veldig mange som har sendt inn like svar. Og det vitner mer om en kampanje enn en reell høring, sa Widvey.