Magnus Carlsen tok i femte runde sin første seier i superturneringen Norway Chess.  Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
Magnus Carlsen tok i femte runde sin første seier i superturneringen Norway Chess.  Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Endelig vant Carlsen

Verdensmesteren tok sin første seier Norway Chess 2015 da han nedspilte Alexander Grischuk. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Magnus Carlsen vant med hvite brikker mot Alexander Grischuk. 

Verdensmesteren har tatt sin første seier i Norway Chess da russeren måtte kaste inn håndkleet og erkjenne å være Carlsens første offer i superturneringen.

- Det var veldig gøy. Det var en positiv opplevelse jeg tar med meg videre i både turneringen og i etterkant, sa Carlsen i TV 2s sjakkstudio etter partiet.

Allerede i trekk elleve tok mannen kjent for sine voldsomme tidsnøder sin første drastiske tenkepause. 40 minutter brukte russeren på å spille Sxd5. Sammen med flere andre situasjoner av stort tidsforbruk førte dette sortspilleren ut i voldsom tidsnød. Carlsen benyttet muligheten til å utnytte Grischuks unøyaktigheter. Etter det 26. trekket c5 var det tydelig at nordmannen gikk for seier.

- Når jeg får noe å spille på slik som her er det farlig å møte meg. Partiet viser hvor viktig det er å ta de sjansene en får: Jeg fikk en sjanse til å ta initiativet og den grep jeg, kommenterte Carlsen.

Da det nærmet seg tidskontroll og klokken for Grischuk talte ned de siste sekundene klarte ikke lenger tidsfantomet å holde tungen bent i munnen. Stillingen hans ble stadig verre - fra å stå bare litt dårligere gjorde han en flere tabber som tillot Carlsen å stå klart best.

I sluttspillet som fulgte så verdenseneren seg aldri tilbake. Etter 45 trekk var partiet over, og Carlsen kunne for første gang i Norway Chess 2015 notere seg et helpoeng.

Dermed står Carlsen med 1,5 poeng etter fem runder. Verdensmesteren innrømmet det var en lettelse å få med seg en seier, men vil ikke si at noe er over enda.

- Hvis vi skal kalle det en krise, så er ikke den krisen avblåst enda. Jeg har ikke veldig mange poeng, smiler en tydelig fornøyd nordmann.

Jon Ludvig Hammer hadde et svært turbulent parti i Norway Chess' femte runde. Fra å presse for seier fra tidlig i partiet måtte han etterhvert innfinne seg meg å gjøre en real forsvarsjobb. Denne gjorde han ypperlig, og hadde reddet halvpoenget. Kun en kjempetabbe gjorde at han etter seks timer måtte innse nederlaget. 

Sjette runde spilles mandag. Rundestart er 16.00 med partiene Grischuk - Topalov, Caruana - Hammer, Giri - Aronian, Anand - Vachier-Lagrave og Carlsen - Nakamura. Turneringen sendes direkte på TV 2 Sumo og Sporskanalen. I tillegg kan du følge partiene og chatte med Erle Marki Hansen på tv2.no.