– Jeg skal bli så god at jeg kan redde alle skudd

Kandidat tre i Statoils talentpris henter inspirasjon fra håndball, spydkasting og vektløfting. Målet? Å bli best.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2, Statoil og Norges Fotballforbund er i gang med å kåre årets fotballtalent, i år som før.

Sander Svendsen (Molde) og Johanne Fridlund (Vålerenga) er blitt presentert som de to første delfinalistene. Den siste kandidaten i første delfinale er Odds unge keeper Sondre Rossbach (19).

Du kan nå stemme på din favoritt, ved å følge denne linken. Avstemningen stenger onsdag 24.juni. 

Derfor nomineres Rossbach

19 år gamle Sondre Rossbach har, til tross for sin unge alder, rukket å etablere seg som førstekeeper i Odd. Det er han svært takknemlig for.

– Jeg er veldig takknemlig for tilliten jeg har fått her. I Tippeligaen er snittalderen på keeperplass 27 år, så jeg er veldig fornøyd med at Odd har gitt meg sjansen. Det sportslige tilbudet jeg har i Odd kan nesten ikke matches, sier Rossbach til TV 2.

Juryen har store forventninger til det unge keepertalentet.

– Han er teknisk god og reaksjonssterk, med solid fysikk, en uredd stil og med god evne til å takle press. Han er kommet langt i sin utvikling, sier juryformann Nils Johan Semb fra Norges Fotballforbund.

– Rossbach representerer et trygt og godt feltarbeid, god spilleforståelse og en reaksjonsevne som gjør ham til en skuddstopper av ypperste klasse. Sondre er et bevis på at målrettet arbeid og blikk for detaljer gir resultater og gode forutsetninger for å bli en keeper av topp internasjonal klasse, mener TV 2 Sportens sjefsspeider Ole Martin Årst.

Sondre, som er sønn av keeperlegenden Einar Rossbach, er heller ikke av den beskjedne typen.

– Som keeper er jeg jevn og god. Jeg har mange ferdigheter som ligger på et stabilt, høyt nivå. Samtidig har jeg spisskompetanse på feltarbeid og strekspill.

Henter inspirasjon fra ulike miljøer

Sondre Rossbach legger ikke skjul på at han har fått mye god hjelp av sin far. Samtidig legger han heller ikke skjul på at nøkkelen til gjennombruddet har ligget i utallige treningstimer. 

I reportasjen du kan se øverst i artikkelen, forklarer Rossbach detaljene bak en av hans største styrker: reaksjonsevnen. 

Hans råd til unge talenter, særlig på keeperplass, er å se til andre miljøer for inspirasjon.

– Ingen skudd er utagbare. Jeg skal bli så god at jeg kan ta alt. Jeg har vært hos en håndballtrener for å bli bedre på nærskudd. Jeg har vært hos en spydtrener for å bli bedre til å kaste. Og jeg har vært hos vektløftere for å bli mer eksplosiv. Man må hele tiden tenke litt utenfor boksen, fordi rollen utvikler seg såpass mye.

Selv om han nå er mer enn tilfreds med å være i Odd, legger ikke keepertalentet skjul på at drømmen er å spille i utlandet, enten for Portsmouth (!) eller Bayern München.

– Jeg har et mål om å spille i utlandet innen fem år. Jeg vil være på A-landslaget når jeg er 22 og kan da bruke to år til å komme meg utenlands. Jeg er Portsmouth-supporter, så drømmen hadde selvfølgelig vært at de kom seg opp i det gjeve selskap igjen. Å spille Champions League for Portsmouth ville vært optimalt. Det er kanskje ikke så realistisk nå, så per dags dato ville drømmen vært Bayern München, avslutter Rossbach, som har Manuel Neuer som sitt store idol.

Om kåringen:

Årets fotballtalent er et samarbeidsprosjekt mellom Statoil, Norges Fotballforbund og TV 2. Kandidatene plukkes ut av en jury i Norges Fotballforbund bestående av Nils Johan Semb, Gøril Kringen og Leif Gunnar Smerud, og vinneren kåres av TV 2s brukere.

Finalistene stemmes frem gjennom tre delfinaler vår, sommer og høst 2015. Vinner av delfinalene blir premiert med 50.000 kroner fra Statoil Morgendagens helter som doneres til den klubben som talentet mener har hatt mest betydning for egen utvikling. De to andre kandidatene får 25.000 kroner hver til samme formål.

De tre kandidatene i delfinale 1 har blitt presentert i FotballXtra og Fotballkveld på TV 2 Zebra i mai og juni. Vinneren avgjøres av TV2.nos brukere.

Årets talent blir kåret i oktober og blir tildelt 50.000 kroner til å donere klubben som har betydd mest for karriereutviklingen.

Dette er tidligere vinnere:

2014 Martin Ødegaard (Strømsgodset)
2013 Mads Møller Dæhli (Molde)
2012 Håvard Nielsen (Vålerenga) og Caroline Graham Hansen (Stabæk)
2011 Melissa Bjånesøy (Sandviken) og Valon Berisha (Viking)
2010 Markus Henriksen (Rosenborg)