Angelina besøkte flyktningleir – trygler verden om hjelp 

Mens Norge skal ta imot 8.000 flyktninger, har Tyrkia tatt imot 1.800.000.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lørdagen til superstjerne Angelina Jolie Pitt (40) var ikke helt som lørdager til folk flest.

Skuespilleren og FN-ambassadøren tilbragte nemlig dagen med syriske flyktninger i Tyrkia. 

Under en tale hun holdt under et besøk på Midyat flyktningleir i Mardin, var Jolie Pitts tale klar: Verden gjør ikke nok.

– Vi er her av én enkel grunn: Denne regionen er episenteret i en global krise. Nesten 60 millioner mennesker har måttet flykte fra hjemmene sine. Det er én person per 122 blant alle menneskene på denne planeten, begynte hun. 

– Verden har aldri vært rikere, sunnere eller mer avansert. Likevel har det aldri vært så mange mennesker som har mistet alle grunnleggende menneskerettigheter. Vi burde kalle dette hva det faktisk er, og det er ikke bare en «flyktningkrise», men en krise som gjelder global sikkerhet og styring, som resulterer i den verste flyktningkrisen som noensinne er registrert, fortsatte Hollywood-stjernen ifølge en pressemelding fra FN.

Har tatt imot 1,8 millioner flyktninger

40-åringen tryglet verdens samfunn og ledere til å hjelpe, og vektla den syriske borgerkrigen som årsak til flyktningkrisen. 

– Den største grunnen til at det nå finnes ekstremt mange flyktninger, er Syria. I løpet av fire år, har Tyrkia blitt landet med størst antall flyktninger i hele verden, med 1,8 millioner syrere og irakere. I Libanon, hvor jeg var i går, er det en enda større andel av befolkningen som er på flukt, der er hver fjerde person nå en syrisk flyktning. Mennesker har ikke flere steder igjen å flykte til. Hvis du er en iraker eller syrer som flykter fra vold, hvor skal du dra? Hvert eneste grenseland er sprengt på kapasitet, sa hun.

Mener det er «absurd» at Norge tar imot 8000

Til sammenligning ble det tidligere denne måneden besluttet at Norge skal ta i mot 8.000 flyktninger fra Syria i løpet av de neste tre årene.

Synne Bergby jobber for Flyktninghjelpen i Libanon, og ser strømmen av flyktninger fra Syria hver dag.

– Når man ser på disse tallene og denne realiteten er det helt absurd at man i Norge diskuterer om man skal ta imot 8000 flyktninger fra Syria over tre år. Det er snakk om at hver enkelt kommune i Norge ville fått 6 personer i året. At det skulle bli for vanskelig, hører ikke hjemme i den virkelige verden i det hele tatt, uttalte hun til TV 2 da det ble klart at flyktningavgjørelsen skapte splid i det politiske Norge.

Snakket om båtflyktningene

Lørdag var det 14. gang FN markerte verdens flyktningdag. Profilerte Jolie Pitt benyttet også anledningen til å snakke om båtflyktningene, som skapte store overskrifter verden over tidligere i år.

– Den sprengte kapasiteten til land som tar imot flyktninger er grunnen til at vi ser så mange som dør til havs. Det er ikke en «ny trend», det er et resultat av at de som flykter til land etter land ikke finner trygge steder å være. Dette er ikke økonomiske migranter som leter etter bedre liv, det er desperate flyktninger som har dratt fra krig og forfølgelse. Den gjennomsnittlige botiden i flyktningleire er 17 år. Tenk på ditt eget liv. Tenk på hva det ville betydd. For mange, er det hele barndommen deres. Når du er plassert der, kan det være at du får en utdannelse, eller at du får fortsette å gå på skole. Men mest sannsynlig, får du ikke det.

Mener FN har sviktet Syria

Til tross for en betraktelig innsats for å sette fokus på flyktningkrisen, har også organisasjonen Pitt Jolie representerer fått kritikk for å ikke å ha gjort nok.

I 2014 var Sikkerhetsrådet i FN enige om at alt skulle bli bedre i Syria. Befolkningen skulle få mer hjelp, lidelsene skulle lindres og verdenssamfunnet skulle finne en politisk løsning på borgerkrigen. Dette løftet er brutt, og i mars fikk FN strykkarakter av 21 organisasjoner, med Flyktninghjelpen i spissen. 

Generalsekretær Jan Egeland (57) var klar i sin tale.

– FN har sviktet Syria. Sikkerhetsrådets makter har sviktet Syria. Det er det ingen som helst tvil om, sa han til TV 2.