FORURENSNING: Forurensning, avskoging og klimaenringer er grunnen til at dagens dyrearter er utrydningstruet. (Foto: AP)
FORURENSNING: Forurensning, avskoging og klimaenringer er grunnen til at dagens dyrearter er utrydningstruet. (Foto: AP)

Internasjonale forskere slår full alarm: 

– Menneskeheten er mer utrydningstruet enn vi tror

En ny rapport avslører at 75 prosent av jordens dyrearter kan være totalt utryddet i løpet av to generasjoner. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Er du en av de som lurer på hvorfor sommertemperaturen har vært så skiftende de siste årene? Og hvorfor det ikke snør like mye på julaften lenger?

DINOSAURENE: Sist gang jorden så en lignende endring var for 65 millioner år siden. Foto: AP
DINOSAURENE: Sist gang jorden så en lignende endring var for 65 millioner år siden. Foto: AP

De fleste av oss er kjent med global oppvarming, men i en ny rapport viser det seg at at konsekvensene kan være langt mer katastrofale enn først antatt.

Jordens sjette utrydningsfase

I en studie gjort av forskere ved de prestisjetunge amerikanske universitetene Princeton, Stanford og Berkeley, fastslås det at jordens sjette store utrydningsfase offisielt har startet. Dette melder Science Advances Journals. 

Forskerne frykter at 75 prosent av jordens dyrearter kan være totalt utryddet i løpet av kun to generasjoner. 

Sist gang jorden gikk gjennom lignende endringer var for 65 millioner år siden, da dinosaurene døde ut. I rapporten står det at virveldyr – altså fisk, amfibier, krypdyr, fugl og pattedyr – dør 114 ganger raskere enn normalt i dag.

Et slikt tap av arter presenterer en reell trussel for menneskets eksistens, ettersom økosystemet mennesker i dag er avhengige av vil ødelegges.

Professor ved Stanford University beskriver situasjonen som at vi mennesker i dag «sager av stammen vi sitter på».

Forurensning, avskoging og klimaendringer

I forskningsrapporten legges det fram at hovedgrunnene til dagens endringer er forurensning, avskoging og klimaendringer. 

– Hvis endringene fortsetter i dette tempoet vil arter vi er avhengige av forsvinne, og et nytt liv på jorden vil ta flere millioner av år å gjenopprette, sier Gerardo Ceballes, en av forskerne, til BBC

Verdens naturvernunion slår også full alarm, ettersom om lag 50 dyr nærmer seg utryddelse hvert eneste år. 

Et lite håp

Forskerne bak den nye rapporten utelukker ikke muligheten for å unngå et dramatisk utfall av endringene, men understreker at rask behandling er nødvendig. 

– Det vil kreve raskt og effektivt arbeid for å bevare allerede truede arter, og dermed hindre en slik utryddelse. Men dette krever både kunnskap og ressurser, sier forskerne til deg britiske TV-kanalen.

De håper arbeidet deres vil føre til økt kunnskap og større innsats når det kommer til vedlikehold av økosystemer, og naturens plass i offentlig politikk.