Carlsen ble utspilt – igjen

En så dårlig start på en turnering har ikke verdensmesteren hatt siden 2005.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Magnus Carlsen gikk på nok et tap i Norway Chess 2015. Vishy Anand fikk inn et farlig kongeangrep og viste seg sterkest i det kompliserte partiet.

– Det var horribelt dårlig - alt for dårlig spill. Jeg gikk inn i noen kompliserte greier jeg hadde feilvurdert fullstendig, kommenterte verdensmesteren etter partiet. 

En lang teorivariant i spansk åpning førte til et svært interessant parti. Mens Magnus Carlsen fokuserte sine styrker på dronningfløyen kunne Anand gjøre fremstøt på kongefløyen. Spørsmålet ble kjapt hvilket angrep som ville lykkes først.

Det var liten tvil om at det var hvits. Den sorte kongen ble stående svært ensom på kongefløyen, og med infiltreringen av hvite brikker ble det vanskelig for Carlsen å holde fortet. 

Etter bare 47 trekk og fire timer måtte verdensmesteren kaste inn håndkleet. Carlsen ville vært sjanseløs i sluttspillet som oppstod.

Dårligste start siden 2005
Magnus Carlsen ligger med sitt halve poeng sist etter fire runder. Poengsummen gjør at dette er hans dårligste start på en turnering siden 2001. 

– Det var en uheldig start og så har jeg hatt to partier med svart mot veldig sterke spillere. Jeg skal vanligvis ikke tape dem heller. Jeg har ikke følt meg dårlig, men spillet er alt for dårlig. Spillet flyter ikke og jeg tviler på egne beslutninger. I tillegg overser jeg enkle taktiske greier, forklarte Carlsen etter partiet.

Ellen Carlsen satt i TV2s sjakkstudio under hele partiet fredag, og syntes tydelig det var hardt å se lillebror Magnus tape igjen.

– Jeg får vondt inni meg. Jeg skjønner ikke hva som skjer og det gjør ikke han heller, kommenterte hun.

Heller ikke Jon Ludvig Hammer kunne redde den norske æren fredag. Nordmannen spilte et særs spennende parti mot Alexander Grischuk, men russeren viste seg overlegen i komplikasjonene som oppstod. TV 2-eksperten blir dermed stående med ett poeng.

– Jeg er iallefall beste nordmann, kommenterte Hammer.

Lørdag er hviledag mens femte runde spilles søndag. Da med partiene Carlsen - Grischuk, Nakamura - Anand, Vachier-Lagrave - Giri, Aronian - Caruana og Hammer - Topalov.