Politianmeldes etter dumpingskandalen 

Bulgarske Enemona som bygger supersykehus for Helse Bergen ble i dag politianmeldt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag ble det bulgarske elektroselskapet Enemona anmeldt til politiet med påstander om grov utnyttelse av arbeidstakere og skattesvindel. Arbeidere som i dag jobber med å ferdigstille den nye barne- og ungdomssykehuset på oppdrag for Helse Bergen har ikke fått lønn på lenge og flere mottok nylig mat fra Kirkens bymisjon.

– Vi har levert inn en politianmeldelse for arbeidslivskriminalitet og skatteunndragelse, bekrefter organisasjonssekretær Atle Rasmussen i Elektroarbeidernes fagforening.

Ikke penger til mat

– De som bygger dette sykehuset for oss har ikke penger til å kjøpe mat. Det er en skandale og en situasjon som jeg aldri har vært borti før, og jeg har jobbet mye med sosial dumping, sier organisasjonssekretær Åge Blummenfelt i Elektroarbeidernes fagforening.

Det har gått døgnet rundt for Åge Blummenfelt og Atle Rasmussen, begge organisasjonssekretærer, de siste dagene. Etter at TV 2 fortalte om dumpingskandalen knyttet til Helse Bergen sitt nybygg, har mange bedt om forklaring. Elektroarbeidernes fagforening i Hordaland har stått sentralt i avsløringen av den statlige byggeskandalen.

– Bør ta ansvar

– Helse Bergen, enten ved styreleder eller administrerende direktør, skulle straks dette kom opp sagt umiddelbart at vi tar ansvar og vi undersøkelser forhold og tar oss av betaling og garanterer at arbeiderne får norsk lønn. Så vi er dypt skuffet over måten Helse Bergen har opptrådt på, sier Blummenfeldt til TV 2 Nyhetene.

Styreleder i Helse Bergen, Ranveig Frøiland, vil ikke kommentere kritikken fra Blummenfelt.

TV 2 har fortalt hvordan det har vært brukt falske papirer for å skjule grov underbetaling – og arbeiderne har heller ikke fått lønn på en god stund.