REDDET: Flere treningssenter har nå gitt ishockeygutta tilbud om gratis sommertrening, etter at de ble nektet gratis inngang på Olympiatoppen. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
REDDET: Flere treningssenter har nå gitt ishockeygutta tilbud om gratis sommertrening, etter at de ble nektet gratis inngang på Olympiatoppen. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Treningssenter redder hockeygutta

Oslo Idrettssenter og Sats ELIXIA tilbyr gratis sommertrening for hockeygutta, som et svar til Olympiatoppen. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Stavanger (TV 2): Det har vakt sterke reaksjoner etter at VG i går skrev at landslagsspillerne i ishockey må betale for å trene på Olympiatoppen, fordi landslaget ikke mottar stipend - og dermed heller ikke regnes som toppidrettsutøvere.

Nå kan TV 2 fortelle at landslagsspillerne reddes.

Både har den eldste broren i Olimb-familIen, storebror Stian Olimb, tilbudt landslagsutøverne å trene gratis på Oslo Idrettssenter. Der han er daglig leder.

I tillegg har Ishockeyforbundet inngått en avtale med Sats ELIXIA, som gjør at spillerne nå har to alternativer utenom Olympiattoppen.

– Det er et veldig bra initiativ. Broderen vil jo at landslaget skal få den beste treningen, og han kan mye om hvordan du skal bli best som hockeyspiller. Han ønsker å få inn en bra kultur på treningssenteret sitt, og da er jo dette bare vinn-vinn, sier Mathis Olimb til TV 2.

29-åringen blir Norges eneste KHL-spiller neste sesong, som spiller for finske Jokerit, og han er sjokkert over behandlingen de har fått fra Olympiatoppen.

– Det er jo en skandale. Det er helt utrolig at man kan nekte utøvere som skal representere Norge å trene gratis. Alle ble veldig overrasket, og det er rart at de ikke prøver å bygge ishockey som de gjør med andre idretter, sier han opprørt.

Også Alexander Bonsaksen er opprørt.

- Det er det dummeste jeg noen gang har hørt! At ikke OLT støtter opp om om hockey som har vært med å bygge miljøet der oppe er helt utrolig, sier han.

– Som å gå i et selskap der du ikke er bedt
Landslagssjef Roy Johansen er veldig glad for at så mange har engasjert seg.

- Det er kjempepositivt, og det har blitt tatt veldig godt imot av gutta. Det har vært en voldsom sympati med hockeylandslaget, og det er veldig hyggelig. Vi har aldri stilt store krav, ikke til Olympiatoppen heller, så det er som sagt veldig hyggelig at andre verdsetter det vi har gjort de siste årene. Derfor er jeg overrasket over det signalet Olympiatoppen valgte å sende ut, særlig i en sesong der det er OL-kvalik. Vi føler oss ikke inkludert og velkommen, så det er deilig at det nå blir en løsning, sier han til TV 2.

Samtidig reagerer han sterkt på at hans gutter ikke lenger kan føle seg velkommen på OLT, og sier han har fått støtte fra andre idretter.

– Kjetil Jansrud reagerte blant annet med sjokk og vantro, og vi har også fått støtte fra flere andre idretter.  Vi har alltid fått trene der, selv om vi ikke har mottat stipend.  Det som er problemet er at ishockey nå har fått B-stempel, og det handler om signalet som blir sendt ut. Jeg syns det er trist at det ikke er mer raust og åpent, sier han til TV 2. 

I en e-post til forbundet skriver driftsleder ved Olympiatoppen, Annbjørg Engeseth:

«Eg forstår at det etter så mange år føles underleg å plutseleg skulle betale for trening på OLT, men det har vore policy i mange år at alle forbund betaler for landslagsutøvarar som ikkje er på stipend»

Johansen mener likevel at det økonomiske er underordnet.

– Dette er en del av noe større. Det har vært en diskusjon rundt stipendordningene, og om det bare er de som tar medalje som skal få utbytte av dette tilbudet. Vi har alltid følt oss velkommen, men nå sendes det ut et feil signal til gutta. Jeg skjønner ikke motivet for ikke å være med å bygge en av verdens største idretter, selv om Norge er små sammenlignet med de store nasjonene. Det er som å gå i et selskap der du ikke er invitert, sier Johansen.

Må finansiere Ironman selv
Hvert år er det blitt arrangert en Ironman-konkurranse mellom alle GET-liga-lagene før sesongen starter. Konkurransen er tidligere blitt holdt av Olympiatoppen, men nå må forbundet finansiere konkurransen selv.

– Olympiatoppen valgte å ikke finansiere det videre, og da må forbundet leie inn kompetansen selv. I år har de bestemt seg for å betale for det, men det kan fort bli siste året, understreker Johansen.

Sportssjef Petter Salsten forteller at det koster forbundet 70 000-100 000 kroner. 

– Det har vært en diskusjon rundt verdien av å ha det, og kommet frem til at vi ønsker å fortsette med det. Det kommer an på hva klubbene også ønsker, og så lenge de vil ha det vil kommer vi til å prøve å beholde tilbudet, sier han.

– Kan klubbene måtte finansiere deler av arrangementet selv?

– Det er en diskusjon vi må ta med norsk topphockey, og klubbenes interesseorganisasjon, understreker han.