ÅPEN FOR ENDRINGER: Kulturminister Thorild Widvey presenter Stortingsmeldingen om allmennkringkasting. Meldingen heter Open og opplyst - allmennkringkastning og mediemangfold.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
ÅPEN FOR ENDRINGER: Kulturminister Thorild Widvey presenter Stortingsmeldingen om allmennkringkasting. Meldingen heter Open og opplyst - allmennkringkastning og mediemangfold. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

NRK-lisensen blir fredet ut 2017 

I allmennkringkastingsmeldingen settes flere nye krav til NRK.  

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kulturminister Thorhild Widvey (H) la fredag frem allmennkringkastings-meldingen.

Her blir NRK-lisensen fredet ut 2017. I mellomtiden skal kulturdepartementet se nærmere på konsekvenser for ulike finansieringsmodeller for NRK.

– Folk vil betale


– Lisensen fungerer bra. Flere og flere betaler lisensen, og betalingsviljen er stor. Men det må drives kostnadseffektivt og her kan mer gjøres, sa Widvey.

Hun vil bestille analyser hvordan NRK påvirker det samlede mediemangfoldet, og også se på ambisjonsnivået for fremtiden. Hun la til at det er uavklarte spørsmål, blant annet til eksisterende strømmetjenester, hvor folk ser bruker skjermer som ikke er lisenspliktige.

Det var på forhånd knyttet spenning til fremtiden for NRKs nettsatsing.

– NRK får videreføre sine eksisterende tjenester på Internett, sier Widvey under pressekonferansen fredag. Likevel understreket hun at NRK nå får et selvstendig ansvar til å lede folk inn på andre nettsider, og bidra til mediemangfoldet.

De får ikke lov å ha reklame på sidene sine.

Oppretter utvalg

Nye tjenester fra NRK må være redaksjonelle og ikke nyttebaserte. Kringkasteren må skaffe forhåndsgodkjennelse hos Medietilsynet, foreslår regjeringen.

Regjeringen skal oppnevne et Mediemangfoldsutvalg som i lys av den digitale utviklinga i mediesektoren skal vurdere hvilke mål staten skal ha for mediemangfoldet. Dette utvalget skal bli oppnevnt over sommeren.

Kulturministeren viste til NRKs forpliktelse om å fremme norsk språk og musikk. De skal heve kravet til norsk musikk og eksterne produksjoner fra 35 til 40 prosent. Hun ønsker også at program som legges ut på nett-tv skal tekstes så raskt som mulig etter direktesendinger.

NRK blir også pliktig til å dele sine arkiver med andre medieaktører.

Når det gjelder TV 2 vil regjerningen kunngi ny avtale om status som formidlingspliktig allmennkringkaster før TV 2s avtale går ut 31. desember 2016.

– Det ville være svært uheldig om ikke TV 2 ville sende nyheter lenger. Og også om de ikke ville være i Bergen lenger. Så det ønsker vi at blir videreført, sier kulturministeren på pressekonferansen.