FORBUDT I MOSS: I 1997 var hettegensere forbudt i Moss.  Torsdag vedtok de forbud mot niqab.  Snøballkasting,  rullebrett og bruk av sprettert kan også Mossepolitiet sette en stopper for dersom de følger byens politivedtekter. Foto: Colorbox
FORBUDT I MOSS: I 1997 var hettegensere forbudt i Moss.  Torsdag vedtok de forbud mot niqab.  Snøballkasting,  rullebrett og bruk av sprettert kan også Mossepolitiet sette en stopper for dersom de følger byens politivedtekter. Foto: Colorbox

Skyter du med sprettert mens du synger på offentlig sted iført en niqab er du i trøbbel ... i Moss

Denne uken  innførte Moss niqab-forbud. I 1997 ble det forbudt å gå med hettegenser. Skyte med sprettert, synge på offentlig sted eller kaste snøball kan du også bare glemme. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er ikke første gang Moss går sine egne veier hva angår ymse forbud. Det ble stor oppstandelse da et enstemming bystyre vedtok de nye politivedtektene i byen 25. september 1997.

Mange skrev leserinnlegg og debatten i avisene var frisk. Noen foreslo sågar at Moss burde endre byvåpen fra kråke til hettemåke - siden det ble innført forbud mot å gå med hettegenser. 

Forbudt å synge på offentlig sted

Men justisdepartementet godtok vedtektene. Det var imidlertid en paragraf de ikke kunne svelge - paragraf 28. Der sto det at barn under 15 år ikke hadde adgang til offentlig dans uten å være sammen med foresatte. Dermed kan ungene fortsatt ta seg en dans dersom de føler for det, sang er det derimot verre med, jamfør listen over forbud. 

Politivedtekter er det nærmeste et bystyre kommer å kunne lage sine egne lover. I Moss ble de revidert siste gang i 2014, og følgende er gjeldende Mosselov:  

  • Dersom mange mennesker er samlet på ett sted, ved et forsamlingslokale eller ved et busstopp, skal de stille seg i kø!
  • Sang på offentlig sted kan ikke foregå uten tillatelse fra politiet
  • Forbud mot snøballkasting. Slik virksomhet anses for å være skadelig og farlig
  • Forbudt å skyte med sprettert
  • Det skal være nattero mellom klokken 23 og 07 på offentlig sted
  • Politiet i Moss kan forby aking dersom det forstyrrer den alminnelige orden
  • Politiet kan også forby bruk av rullebrett og rulleskøyter på offentlig sted

Forbudet mot å bære hette som dekker ansiktet er ikke med i den nyeste versjonen av politivedtektene. Også forbudet mot å la tisper gå løse i løpetiden er fjernet. 

Innrømmer lovbrudd

P3-programlederen Ken Wasenius-Nilsen er fra Moss, og innrømmer at han muligens kan ha brutt noen av forbudene i byen. 

P3-LOVBRYTER FRA MOSS: Programleder Ken Wasenius-Nilsen har vokst opp i Moss, og innrømmer at han nok kan ha brutt Mosseloven. Foto: NRK P3
P3-LOVBRYTER FRA MOSS: Programleder Ken Wasenius-Nilsen har vokst opp i Moss, og innrømmer at han nok kan ha brutt Mosseloven. Foto: NRK P3

– Jeg husker godt da hettegenserforbudet kom i 1997. Jeg var 16 år gammel og dreiv med skateboarding. Klesskapet mitt bestod av 90 prosent hettegensere. Det var uaktuelt å skifte ut alle klærne mine så dermed var jeg brått kriminell, men bare i min egen hjemby. Jeg må vel også innrømme å ha bedrevet en god del ulovlig snøballkasting, samt å - ved minst to anledninger - ha nektet å stå i kø, sier radiokjendisen. 

– Hva synes du om reglene? 

– Jeg er egentlig veldig glad i stramme rammer, slik at folk ikke begynner å oppføre seg som rockestjerner. I Moss er vi gode på dette. Vi tvinger alle til å ha på seg de samme håndjernene.

Samtidig er han glad for at lokalpolitikerne i Moss ikke har noe mer makt enn de har.

– Det er litt begrenset med tankekraft der noen ganger. De kunne lett ha foreslått å kvitte seg med all verdens hungersnød ved å forby inntak av mat, sier Wasenius-Nilsen til TV 2. 

Vil ha trygge innbyggere

Niqab-forbudet, som er det nyeste tisluddet til Mosseloven, vil ikke gi merkbare forandringer i kommunen.  Av 200.000 muslimer i Norge er det kun 40-50 som bruker niqab, og ingen av disse har foreløpig skapt oppstuss i Moss kommune. 

Forbudet er ifølge ordføreren forebyggende og en del av kommunens større integreringsplan.

– Dette aspektet handler om å trygge dem som har en frykt for å møte ansatte i kommunen som man ikke kan ha øyekontakt med, sier Tage Pettersen, ordfører i Moss kommune til TV 2. 

Her kan du se den friske niqab-debatten på Nyhetskanalen: