Psykiater:  Matstress kan gi deg psykiske problemer

Psykiater Finn Skårderud mener at vi har blitt så opptatt av kosthold at det går utover psyken og hemmer oss i det sosiale livet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vi blir bombardert med kostholdsråd i den ene og andre retningen. 

«Spis deg sunn, sterk, skjønn og sexy»

For noen år siden skrev matforsker i SIFO Annechen Bahr Bugge en forskningsrapport som hun kalte for «Spis deg sunn, sterk, skjønn, slank, smart og sexy.»

– Det finnes en diett for alt. Dette var ikke tatt ut av løse luften, et søk på google på "Spis deg..." gir over en millioner treff og det er ikke grenser for hva man kan oppnå gjennom maten, forklarer hun.

– Hopper på mirakeldietter

Ifølge matforskeren har maten blitt et viktigere virkemiddel for å oppnå ettertraktede verdier. 

– Hva er det da som gjør at vi hopper på disse mirakeldiettene? Jo, de bidrar til en forenkling og konkretisering av alle disse kostholdsrådene, i tillegg er det jo også slik at det er leger som tar på seg sin frakk og formidler diettene. Det gjør jo selvfølgelig at folk hopper på. 

– Sær og kresen har blitt til helsebevisst og sunn

For mange har den såkalte NEI-lista på mat blitt stadig lenger. 

NY RELIGION: Det har gått for langt, mener psykiater Finn Skårderud. Foto: TV 2.
NY RELIGION: Det har gått for langt, mener psykiater Finn Skårderud. Foto: TV 2.

– Det er poteter, brød, hvetemel, pasta og ris. I tillegg soja, gluten, sukker og fett. Det er veldig mange lister og folk oppgir at de ønsker å begrense inntaket av stadig mer. Jeg tenker at matvalgene våre i økende grad er styrt av kropps- og helseangst. Og den entusiasmen vi har for kostholdsendringer kan føre til besettelser.

Hun mener også at det har ført til en holdningsendring hos oss. 

– Da jeg begynte å jobbe med mat så var jo dette med å være selektiv i matveien forbundet med å være sær og kresen. I dag signaliserer det at man er helsebevisst og tar ansvar. 

– Tarmen vår nye religion

Finn Skårderud er psykiater og jobber med de som har spiseforstyrrelser. Han mener at tarmen nærmest har blitt en ny religion. 

 – Det er et slags type alvor, mat er nyttig og nødvendig, Men vi gjør det til veldig mye mer enn det er. Maten og hva vi putter i oss blir en slags ny trosretning for evig liv og frelse. Vi driver religionskriger der noen mener at djevelen finnes i melka, andre i sukker. Nå kommer det en stor angst for at vi alle er glutenallergikere og chefen er ypperste presten.  

– Vi sitter igjen med skam, skyld og dårlig samvittighet

– Vi blir veldig selvopptatte her, det er en slags narsissisme at vi skal kjenne på kroppen og finne sannheter der. Så finner man en oppblåst mage og lurer på hva som er galt. Det er veldig mye angst som produseres med alle disse tingene vi ikke kan ta inn i oss. 

Han mener at det er veldig uheldig for psyken.

– Det som er kinkig er at alle som er ute og predikerer dette de sier jo sunnhet og glede. Men vi sitter igjen med bekymring, skam, skyld og dårlig samvittighet. Det er noe med det spontane og matgleden som forsvinner her. 

 – Spis variert og kjenn på matglede

 – Du trenger ingen diett, så lenge du spiser variert. Ender du opp med å bare spise en ting, da kan du få et problem. Kjøp ingredienser og råvarer istedenfor produkter. Da trenger du ikke å tenke på om du spiser poteter eller gåselever, for da balanserer det seg, sier Andreas Viestad som jobber på Geitmyra matkultursenter for barn.

Matglede er sentralt når de lærer barn om mat. 

– Vi jobber mye en til en med barn og opplever hvordan vi faktisk kan endre holdninger hos barn. Vi spør ikke «liker du fisk?», men «vil du være med å skjære sashimi?» Da kan vi faktisk endre holdninger og gjøre de nysgjerrige.