DØD: Tidligere drapsdømte Fredrik Fasting Torgersen er død. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
DØD: Tidligere drapsdømte Fredrik Fasting Torgersen er død. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

Fredrik Fasting Torgersen er død

Drapsdømte Fredrik Fasting Torgersen (80) er død. Advokaten sier dødsfallet ikke vil få betydning for den nye begjæringen om gjenopptakelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Advokatfirmaet Schiøtz, som representerer Torgersen, opplyser til NTB at drapsdømte Fredrik Fasting Torgersen (80) døde torsdag. 

Torgersen ble i 1958 dømt for et av landets mest omtalte drap, drapet på 16 år gamle Rigmor Johnsen i Oslo sentrum. Han ble idømt livsvarig fengsel, men slapp ut i 1974 etter å ha sonet 16 år.

Torgersen har den siste tiden vært rammet av kreft.

– Gledet seg over de siste årene

Torgersen har hele tiden nektet straffskyld og kjempet for å få saken gjenopptatt. Så sent som i forrige uke ble Torgersen-saken begjært gjenopptatt for sjette gang.

– Det er dypt beklagelig at ikke Torgersen får oppleve hvordan behandlingen av den siste gjenopptakelsessaken blir, sier advokaten Cato Schiøitz til TV 2. 

– Samtidig vet jeg at han gledet seg over at den ble innlevert for en uke siden, og han gledet seg også veldig over de siste årene. Det betydde mye for han hvilken støtte han fikk fra alle som satte seg inn i saken, sier Schiøitz. 

Det er et par måneder siden advokaten møtte Torgersen sist. 

– Selv om han opplevde mye motgang og tragedie i livet, tror jeg han var med godt mot de siste årene, sier han. 

– Dødsfallet påvirker ikke saken

Advokat Schiøtz sier de sitter på nye analyser og bevis i gjenopptakelsesbegjæringen.

– I forhold til 1958 er jo bevissituasjonen en helt annen, mens i forhold til de siste begjæringene, er det tre ting som er nytt. For det første er det en del nye bevis som ikke har vært fremsatt før, vi har nye analyser av tidligere sakkyndige uttalelser, og vi påpeker en del feil ved de to siste vedtakene, forklarer han.

– Kombinasjonen av disse tre tingene medfører at denne begjæringen står i en helt annen stilling enn de tidligere, mener advokaten. 

Ifølge Schiøitz, vil det ikke ha betydning for saken at Torgersen nå er død. 

– Det betyr ingenting. I norsk rett kan man gjenoppta saker også på vegne av avdøde, så det vil ikke få betydning for saken, sier han. 

NTB/TV 2