Løkke Rasmussen blir Danmarks neste statsminister: – Nå har vi fått en mulighet

Helle Thorning-Schmidt gikk av som partileder for Socialdemokraterne natt til fredag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De borgerlige partiene vant valget i Danmark og sikret seg flertall i Folketinget. Det viser resultatet når alle stemmene er talt opp.

Venstre-leder Lars Løkke Rasmussen sier at han er klar til å overta som statsminister i Danmark, etter at de borgerlige partiene fikk flertall i søndagens valg.

– I kveld har vi fått en mulighet, men kun en mulighet til å ta lederskap, og det er jeg beredt til å ta på meg, sa Løkke Rasmussen i en tale til sine partifeller.

– De kommende dagene vil vise om det er mulig å skape flertall for en politisk plattform som bringer Danmark av gårde i riktig retning, og som Venstre kan ta ledelsen for, sa han.

STOLT: Lars Løkke Rasmussen var tydelig rørt under sin tale.
STOLT: Lars Løkke Rasmussen var tydelig rørt under sin tale.

Rørt

Det var en tydelig rørt Løkke Rasmussen som takket sine støttespillere, og spesielt sin familie. 

– Vi har møtt på flere utfordringer gjennom valgkampen, blant annet har det kommet opp en del rundt min person. Nå er vi klare for å gjøre dem som kritiserte oss til skamme, sa han.

Går av

Statsminister Helle Thorning-Schmidt erkjenner valgnederlaget og går av som Socialdemokraternes leder. Nå overtar blå blokk regjeringsmakten.

– Vi har i fellesskap vist hva demokrati er. Men i kveld rakk ikke vår felles innsats så langt som vi håpet. Vi vant valget, men tapte regjeringsmakten. Og vi ble slått på målstreken, sa Thorning-Schmidt da hun møtte partifellene på Christiansborg natt til fredag.

GRÅTKVALT: Helle Thorning-Schmidt takket for seg natt til fredag.
GRÅTKVALT: Helle Thorning-Schmidt takket for seg natt til fredag.

Hennes parti gikk solid fram i valget, men en velgerflukt fra støttepartiene på venstre fløy, kombinert med en solid framgang for høyrepopulistiske Dansk Folkeparti, ga blå blokk en solid seier med 90 mandater foran de rødes 85.

Da Thorning-Schmidt gjorde det klart at hun gir seg som partileder rettet alles blikk seg mot justisminister Mette Fredriksen - som er ventet å bli Thorning-Schmidts arvtaker.

– Fredag vil jeg gå til dronningen og meddele at regjeringen går av. Nå er det opp til Lars Løkke Rasmussen å forsøke å danne en regjering. Han skal være glad for at han overtar et Danmark i toppform.

Løkke Rasmussen sa også at han var blitt ringt opp av Thorning-Schmidt en times tid før han gikk på talerstolen.

– Hun ønsket meg lykke til og sa det var min tur til å ta over. Det Danmark vi har i dag er robust, sier han, og skrøt av den jobben hans forgjenger har gjort og takket for samarbeidet Thorning-Schmidt har hatt med de borgerlige partien.

(NTB / TV 2)