Zucca nekter å la skaden endre karrieren

Men Norges fremste ekspert på hodeskader i idretten roper varsku.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Stavanger/Oslo (TV 2): – Hvis du får mer enn et par hjernerystelser eller andre hodeskader kan du få langvarige plager med hodepine, kvalme og svimmelhet. Det er vanskelig å konsentrere seg, og å i hele tatt ha en jobb er veldig vanskelig. Så får man flere enn et par stykker så bør du vurdere den type aktivitet som ga deg skadene i første omgang, forteller Lars Engebretsen til TV 2.

65-åringen har lang erfaring med hodeskader knyttet til idrett, som lege og leder for «Senteret for idrettsskadeforskning» ved Idrettshøyskolen.

Se reportasje med Zucca øverst i saken!

Han mener hodeskader må tas mer på alvor.

– Det bekymrer jo oss som er doktorer, at hodeskader er kommet litt mer i fokus enn før. Det er mange regler nå for å beskytte utøverne, og hvis de følges så er det bra. Problemet er jo da at vi ikke har nok informasjon, understreker han.

Alvorlige tilfeller av hodskader i norsk idrett de siste årene er blant annet fotballspiller André Muri som har lagt opp, ishockeyspiller Marius Holtet som ikke har vært på is siden desember 2013 og ishockeyspiller Martin Laumann Ylven som fortsetter karrieren - til tross for åtte hjernerystelser og hyppige skadeavbrekk over flere år.

Nøyaktig hvor mange hodeskader som forekommer i norsk idrett hvert år er det ikke utarbeidet noe godt system for. Kun skader som meldes inn til NISO eller Idrettens Skadetelefon registreres.

– Som om ingenting har skjedd

Det seneste tilfellet av hodeskader i norsk idrett så vi da Mats Zuccarello fikk en puck i hodet 24. april. Han kunne verken snakke eller gå på mange dager, og måtte stå over resten av sesongen.

Nå spiller 27-åringen for første gang siden skaden under hans egen veldedighetskamp i Stavanger fredag, og betegner seg selv som frisk.

– Jeg var veldig redd i starten, men nå har det gått åtte uker og jeg ser på meg selv som frisk. Det er fortsatt noen ord og bokstaver jeg ikke kan si, men det tar jeg. Jeg ofrer det. Så snakkingen er kanskje 90 prosent, mens kroppen føles som 100 prosent, sier han til TV 2.

Han er fast bestemt på å fortsette karrieren som før, og sier han ikke bekymrer seg for om kroppen vil tåle påkjenningen når sesongen starter til høsten.

– Legene har hele tiden sagt til meg at når jeg blir frisk så vil jeg være som jeg var før skaden, så det er ikke noe jeg tenker på. Det er veldig kjedelig når det skjer, og det er absolutt noe man ikke håper skjer med noen. Det er en risikosport, og noe du velger å holde på med selv. Men sånne skader kan man få i hvilken som helst sport, sier han.

– Hvilke forholdsregler kommer til du å ta fremover?

–Nå har ikke jeg fått hjernerystelse da, jeg har bare fått et lite brudd. Så når det gror er jeg frisk, så det er som om ingenting har skjedd. Jeg tror kroppen kommer til å takle det. Jeg føler meg jo bra nå, så når jeg kommer i gang for fullt med trening neste uke kommer jeg nok til å føle meg som ny igjen, mener Zuccarello. 

– Ikke verdt å bli liggende i en seng

Carl Hagelin (26) er gode venn, og lagkamerat med nordmannen i New York Rangers. Han forteller at det var utrolig tøft å se sin gode venn skadet, men han er positiv på nordmannens vegne.

– Nå tenker vi på at Mats føler seg bra, og at alt gikk bra til slutt. Jeg tror han kommer til å takle kjøret som venter. Han er en sånn spiller som ikke bryr seg så mye når han er på isen, sier svensken til TV 2.

– Men bør han ikke bry seg? Vi har tilfeller i Norge der spillere har fått merke følgene av hodeskader, og likevel prøver å fortsette karrieren.

– Jeg syns at hver og enkelt må få gjøre sine egne valg i livet. Om man elsker hockey så mye, og den personen kjenner at det er en del av han, så er det vel ingen annens rett å si at han skal slutte. Du vet selv best hva du vil gjøre for å kjenne deg fri i livet og være den du vil være, sier han.

– Er det verdt det?

– Jeg har ikke hatt noen hodeskader, men det er klart at det er vel ikke verdt det om man får tilrekkelig med skader så man bare ligger i en seng. Da er det ikke verdt det, avslutter Hagelin.