Rått parti! Folk kastet seg i vannet  da superbåten kom

En person ble alvorlig skadd etter at en konkurranseseilbåt gikk rett på en rib under en regatta.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Føreren av riben hadde ikke tid til å reagere da seilbåten kom imot i stor fart, skriver AFP-fotograf Jean-Sebastien Evrard i en blogg.

– Hendelsen tok bare noen sekunder. Sammenstøtet var uunngåelig. Jeg så folk kaste seg ut av båten i panikk, redningsvestene blåste seg opp idet de traff vannet, forteller fotografen.

Superbåt

Ulykken skjedde tirsdag i Lorient i Frankrike under åpningen av den siste etappen av seilasen Volvo Ocean Race. Trimaranen Spindrift 2 deltar ikke i regattaen, men var i nærheten sammen med et stort antall båter for å overvære starten i vakkert vær.

Spindrift 2 er verdens største racing-trimaran. Båten er 40 meter lang og kommer lett opp i en hastighet på 45 knop, eller 85 kilometer i timen.

Når trimaranen får vind i seilene, vil båten legge seg over og det ene skroget løftes fra vannflaten. Dermed blir de skarpe kjølene og rorene eksponert, og det var et ror på styrbord side som traff gummibåten.

Skjønte at det ville gå galt

Evrard var om bord i en pressebåt og ble vitne til det som skjedde. Fotografen skriver at han med en gang syntes manøveren virket farlig da den svære seilbåten raskt økte farten i retning arrangørbåtene. Båten er ikke enkel å manøvrere, og nå gikk den rett mot en av arrangørenes båter i stor fart.

En av Spindrifts ror traff siden av riben med en forferdelig lyd. En kvinne ble kastet over bord. 

– Jeg var den eneste fotografen på pressebåten som løftet kameraet og tok et dusin bilder av den sjokkerende scenen. Jeg forsto ikke hvor alvorlig det var, skriver Evrard.

Pressebåten satte straks full fart mot ulykkesstedet, men før de nådde fram var to redningsteam på plass. I sjøen var det blod, og et helikopter ankom etter 20 minutter og hentet en kvinne som viste seg å være alvorlig skadd.

Svært preget

Spindrift Racing skriver i en uttalelse at båten ikke gikk for fulle seil og at ulykken skjedde da riben krysset seilbåtens kurs.

– Mer enn noe annet er vi bekymret for den skadde personen. Våre tanker går til henne og hennes familie. Teamet er svært preget av ulykken og vi samarbeider naturligvis med etterforskerne, uttaler seilbåtens skipper Yann Guichard.