Hollywood-kvinnene: – Vi blir diskriminert 

Nicole Kidman var en av kjendisene som tok til orde om diskriminering på den røde løperen. Se video. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den røde løperen var full av kvinnelige Hollywood-stjerner under den årlige prisutdelingen Women in Film Crystal + Lucy Awards i Los Angeles denne uka. 

For én gangs skyld var det ikke kun kjoler og sminke som var i fokus på en filmprisutdeling. 

Nicole Kidman (47) var en av profilene som benyttet anledningen til å ta til orde mot diskrimering av kvinner i bransjen. 

– Vi trenger helt klart å skape flere muligheter for kvinner. Det er ikke rettferdige vilkår, sa hun til den fremmøtte pressen.

Mener menn har mer selvtillit

Kidman, som er kjent for å ha spilt i filmer som «Cold Mountain», «The Others» og «Moulin Rouge», mener kvinner som har vært i bransjen lenge må ta vare på ferskingene.

– Jeg tror det hjelper å ha dialog om temaet. Og at eldre kvinner tar vare på de yngre, at man er gode forbilder og gir dem sjanser. Men mye av det består bare av å si «vi skal hjelpe dere skape muligheter. Ikke bare finansielt, men også emosjonelt», sier hun til AP.

47-åringen mener at menn generelt har både mer selvtillit og mot.

– Vi stoler ikke på oss selv nok, som jenter, som kvinner. En mann er mer som «dette vil jeg ha», og så går han og tar det. En jente er mer som «jeg vil ha dette, men vil jeg egentlig ha det? Og hvordan får jeg det? Jeg er ikke sikker. Hva tror du?». Vi stoler ikke på den innebygde selvtilliten vi egentlig har.

– Nesten bare mannlige regissører

House of Cards-stjerne Kate Mara (32) mener antallet kvinnelige regissører i Hollywood tyder på at diskriminering eksisterer. 

– Jeg har vært skuespiller mer enn halve livet, og kan telle på én hånd hvor mange kvinnelige regissører jeg har jobbet med. Jeg har jobbet med utallige mannlige. Så jeg håper virkelig at det endrer seg, sier hun til AP.

Langer ut mot hvite, heteroseksuelle helter

Komiker, skribent, regissør og feminist Jill Soloway (49) er ikke nådig mot den Hollywood-standardiserte helten. 

– Jeg liker å si at kunst er propaganda for jeg-et. Vi skriver og skaper alle sammen ting som får oss til å føle oss trygge. Hvite, heteroseksuelle menn kommer naturligvis til å skrive ting som får dem til å bli helten, og de kommer naturligvis til å ansette vennene sine, som gjør det lettere for dem å fortelle historier om folk som ligner dem selv.

Soloway, som er kjent for sitt arbeid med Six Feet Under og Transparent, mener bransjen bryter lover når de ikke gir like muligheter til begge kjønn. 

– Jeg pleide faktisk å tro at det ikke var ulovlig. Og siden ACLU (Den amerikanske borgerrettighetsunionen, journ. anm.) i løpet av de siste årene har begynt å forstå hva rettigheter er, og hva en form for arvet ensidighet er, er det faktisk både umoralsk og ulvolig å bare fortelle historier om heteroseksuelle hvite menn og alltid gjøre dem til helten. Så ja, det betyr at vi må stille spørsmålstegn ved og fjerne praksiser fra start til slutt og tenke «Hvem spiller? Hvem skriver? Hvem caster? Hvem er produsent?», sier hun.

Mener kulturen ikke lar kvinnene få makt

Skuespiller og produsent Judith Light (66) er heller ikke i tvil om at det foregår diskriminering av kvinner i den amerikanske filmindustrien.

– Jeg tror at det som har skjedd er at vi lever i en kultur der det fortsatt finnes makter som ikke tillater at kvinner har visse posisjoner. Men jeg må også si at et arrangement som dette er den andre siden. Det vi ser her er kvinnene som faktisk gjør det. Kvinner som utgjør en forskjell. Kvinner som eier seg selv. Kvinner som er mektige, avslutter hun. 

(Kilde: AP NEWS)