Norske kirurger planla å operere med pirat-skalpeller – kan være svært farlig

De ulovlige instrumentene skulle brukes av en legeklinikk på Østlandet. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Dette er første gangen vi ser ulovlige kirurgiske instrumenter bli beslaglagt, og det er svært alvorlig, sier seniorrådgiver i Helsedirektoratet, Ingeborg Hagerup-Jensen til TV 2.

Det medisinske utstyret kom med flyfrakt til Gardermoen denne uken. Avsenderen er fra Pakistan og utstyret er bestilt av en privat legeklinikk på Østlandet.

Ikke kvalitetssikret

– Man vet overhodet ingen ting om kvaliteten på disse produktene, og de oppfyller ikke kravene til norsk regelverk om merking og bruksadvarsler, sier Hagerup-Jensen.

– Hvor farlig er det å bruke slikt utstyr?

– For pasienter kan dette være svært farlig. Man aner ikke hva slags metall de er laget av, det kan oppstå reaksjoner, det kan være usterilisert og det holder altfor dårlig kvalitet, sier Hagerup-Jensen.

Av hensyn til taushetsplikten vil verken Helsedirektoratet eller Tollvesenet navngi klinikken som har bestilt utstyret.

– Jeg antar det er bestilt av økonomiske årsaker. Det er mye billigere å kjøpe utstyr utenfor EØS, sier Hagerup-Jensen.

Stor internasjonal toll-aksjon

For første gang har norske tollere beslaglagt ulovlig medisinsk utstyr bestilt via internett. Utstyret ble funnet i flyfrakt til Gardermoen, under en internasjonal kontrollaksjon.

– Vi var spesielt oppmerksomme på sendinger med medisinsk utstyr. Sendingen besto av operasjonsutstyr som skulle til et privat helseforetak på Østlandet, sier avdelingsdirektør Eivind Kloster-Jensen i Kontrollavdelingen i Toll- og avgiftsdirektoratet.

– Det fins klare regler for hva som er lov å importere av medisinsk utstyr til Norge. Kjøpere må sette seg inn i hva som er lovlig. Tollvesenet vil undersøke om det medisinske utstyret er falskt, sier Kloster-Jensen

Operasjon Pangea VIII

115 land har deltatt i Operasjon Pangea VIII i tiden 9. til 16. juni. Aksjonen setter søkelyset på narkotiske midler, ulovlige og falske legemidler og kosttilskudd som bestilles via internett. I Norge har det vært et tett samarbeid mellom Legemiddelverket, Mattilsynet, Helsedirektoratet og Politiet.

I 174 ulovlige sendinger fant tollerne til sammen 14.000 ulovlige tabletter, ampuller og doser som inneholdt legemidler eller narkotika. Det ble funnet nye psykoaktive narkotiske midler og metamfetamin.

Det største enkeltbeslaget var 1000 ampuller, tabletter med anabole steroider. En sending på 500 kilo kosttilskudd ble stoppet, da kosttilskuddet var ment for videresalg i Norge.

57 personer er anmeldt

57 personer er anmeldt til politiet. Tollkontrollene ble gjennomført på postterminalen på Alnabru og i flyposten på Gardermoen. Aksjonen har vist at det importeres legemidler fra frisonen i Dubai, et område med liten eller ingen kontroll fra myndighetenes side.