Historisk lav styringsrente i Norge

Norges Bank kutter som ventet styringsrenta med 0,25 prosentpoeng til 1 prosent. Det er det laveste nivået noen gang i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Utviklingen i norsk økonomi har vært litt svakere enn ventet, og utsiktene fremover er noe svekket. Styringsrenten settes derfor ned nå, sier sentralbanksjef Øystein Olsen i en pressemelding fra Norges Bank.

– Slik vi nå vurderer utsiktene for norsk økonomi, kan styringsrenten bli satt ytterligere ned i løpet av høsten, sier Olsen.

To banker har alt kuttet renten

Bare minutter etter at Norges Bank kunngjorde sitt nyeste rentekutt, fulgte Danske Bank etter og meldte at de kutter boliglånsrenten. Nordea fulgte hakk i hæl.

Danske Bank sier de kutter renten på «ordinære boliglån» med inntil 0,25 prosentpoeng. For bankens unge kunder betyr det en nominell rente på 2,5 prosent.

– Vi forventer at rentekuttet fra Norges Bank også fører til fall i pengemarkedsrenten og dermed våre finansieringskostnader. Dette ønsker vi også skal komme både nye og eksisterende kunder til gode, sier Trond F. Mellingsæter i en pressemelding.

Han er leder for personmarked i Norge.

– Naturlig at markedsrenten faller

Nordea kutter veiledende listepris med 0,25 prosentpoeng. For unge under 34 år og Premium-kunder gir det en rente på 2,65 prosent, skriver banken i en pressemelding.

– Når Norges Bank setter ned renten, er det naturlig at markedsrenten faller og det vil gjelde både for innskudd og utlån, sier kommunikasjonssjef Unni Strømstad.

Kuttet i innskuddsrenten blir kraftigere; i snitt går den ned 0,33 prosent.

(©NTB)