Slik lager du smakfullt tilbehør til grillmaten

Wenche bød på chimichurri og to deilige potetsalater, perfekt til sommerens grillmat!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Godt tilbehør til grillmaten

Chimichurri

Chimichurri stammer fra Argentina og er et smaksrik og friskt tilbehør til alle typer grillet kjøtt.

Dette trenger du:

  • 2-3 flådde plommetomater, kun ”tomatkjøttet” skal brukes
  • 3 fedd hvitløk
  • 1 liten rødløk
  • 4 ss rødvinseddik
  • 3 ss vann
  • ca ½ ts chiliflak
  • ca 1 ½ dl olivenolje
  • bladpersille
  • frisk koriander
  • evt. også oregano
  • salt og pepper

Slik gjør du:

Lag et snitt i tomatskinnet, dypp i kokende vann i 1-2 min, avkjøl og trekk av skinnet.
Del tomatene i to, ta ut innmaten (den skal ikke brukes)og skjær tomatkjøttet i små terninger.
Finhakk hvitløk og rødløk, og ha det i en bolle sammen med tomatene.
Tilsett eddik, vann, chiliflak og bland inn olje.
Smak til med salt og pepper, og vend inn grovhakkede friske urtekrydder.
Sausen kan du bruke med en gang, men blir bedre om den får stå og trekke smak på kjøkkenbenken i ca. 30 minutter.
Rester oppbevar på tett glass i kjøleskapet.

 

2 gode potetsalater til sommermaten

SOMMERMAT: Deilig tilbehør til sommerens grillfester.  Foto: TV 2
SOMMERMAT: Deilig tilbehør til sommerens grillfester.  Foto: TV 2

Potetsalat blir ekstra god om den lages på ”lune” nykokte poteter.
Serveres til kjøtt eller fisk.


Potetsalat med olje dressing

Dette trenger du:

  • 8-10 kokte mellomstore poteter (skrubb godt og behold det tynne skallet på potetene)
  • 8-10 sukkererter
  • 1-2 vårløk
  • 5-6 reddiker
  • 1/2 dl olivenolje
  • 3 ss sitronsaft
  • 1 fedd hvitløk
  • Salt og pepper
  • 2-3 ss kapers eller soltørket tomat (kan sløyfes) eller friske grønne urter for eksempel oregano eller gressløk.

Slik gjør du:

Kok potetene møre i saltet vann, hell av kokevannet og damp dem godt.
Legg sukkerertene i lettsaltet kokende vann, kok i 1-2 min, avkjøl så i iskaldt vann.
Bland sammen olivenolje, sitronsaft, finhakket hvitløk, salt og pepper.
Del de lune potetene i to eller i store terninger.
Legg i fat med kanter sammen med sukkererter delt i i to, snittet vårløk, reddiker i båter og evt. kapers eller soltørkede tomater.
Visp sammen olje, sitronsaft, finhakket hvitløk, salt og pepper, og hell over poteter og grønnsaker.

Kremet potetsalat med epler

Dette trenger du:

  • 8-10 kokte poteter(se oppskrift potetsalat med olje dressing)
  • 1-2 epler
  • 3 vårløk
  • 2 ½ dl rømme, eller kesam/matyoghurt
  • 2 ss majones
  • 2 ss søt sennep
  • Salt og pepper
  • saft av ½ sitron
  • 1–2 ts sukker
  • Gressløk

Slik gjør du:

Del kokte poteter, epler i terninger og finsnitt vårløk.
Bland alle ingrediensene til dressingen, smak til.
Vend inn poteter, epler og vårløk, og dryss over gressløk.