Danskene klare for thrillervalg – sanker stemmer til siste slutt

Det er helt jevnt mellom blokkene når danskene går til urnene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt og Socialdemokraterne kjemper for å beholde regjeringsmakten, men de borgerlige med Venstre-leder Lars Løkke Rasmussen i spissen har ligget hårfint foran på de siste meningsmålingene.

Danske TV 2 publiserte tidlig torsdag morgen en måling som som gir den borgerlige blokken 50,9 prosent av stemmene og statsminister Thorning-Schmidts blokk 49,1.

På Ritzau Index, som er et gjennomsnitt av de siste fem målingene, er situasjonen enda tettere. Der ligger opposisjonen an til å få 50,6 prosent av stemmene i dagens valg.

De to regjeringspartiene Socialdemokraterne og De radikale, sammen med støttepartiene SF og Enhedslisten, ligger an til å få 49,4 prosent.

Så mange som en av fire dansker bestemmer seg i siste liten. Dermed ligger det an til en svært spennende valgnatt. 

Følg den danske valgthrilleren direkte her

Delte ut roser

Valgkampen er ikke slutt før valglokalene stenger torsdag kveld. 

Torsdag morgen delte statsminister Helle Thorning-Schmidt ut roser til potensielle velgere ved Hovedbanegården i København.

– Jeg synes jeg har gjort mitt beste de siste tre ukene for å overbevise danskene om at dette er et viktig valg. Det handler om vi skal fortsette å ha styr på økonomien og utvikle velferden, sier Thorning-Schmidt.

Advarer mot hverandre

Onsdag kveld møttes partilederne til en siste TV-duell før valget, der Thorning-Schmidt advarte mot borgerlig politikk og Løkke Rasmussen svarte med samme mynt.

Om noen av dem klarte å sanke flere stemmer under debatten får de først svar på etter at valglokalene har stengt klokka 20 og opptellingen begynner, men debatten var langt fra spennende og mange danske velgere er trolig fortsatt usikre på hvem de skal stemme på.

Skal du følge danske mediers dekning av innspurten? Vi gir deg en innføring i danskenes intrikate bokstavlek.

(NTB/ TV 2)