Ukjent videomann var hjernen bak genistreken som avgjorde NBA-finalene

Nick U'Ren var mannen som foreslo å bruke Andre Iguodala mot LeBron James.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Golden State Warriors ble natt til onsdag NBA-mestere, og Andre Iguodala ble kåret til finaleseriens beste spiller.

Men hadde det ikke vært for en 28 år gammel videomann, så er det slett ikke sikkert at det hadde endt på den måten.

Nick U'Ren ble kjent med Golden State Warriors-trener Steve Kerr da han brukte alle sparepengene sine for å dra på en basketleir i Treviso i Italia.

Kerr var i Treviso som general manager for Phoenix Suns, og fikk sansen for den unge amerikaneren, som manglet talentet som spiller selv, men drømte om å jobbe med basketball.

U'Ren fikk jobb i Suns, og fulgte etter hvert med Kerr til Warriors da han ble trener der.

Jobbtittelen hans i Warriors er nærmest umulig å oversette til norsk. «Special assistant to the head coach and manager of advanced scouting», er jobben hans.

En av arbeidsoppgavene hans er å lage spillelister for musikkanlegget på treningen. Han redigerer også videoene til taktikkmøtene til Warriors. Han passer på tidsskjemaene til Kerr, og når Kerr arrangerer en bowlingturnering, så er det U'Ren som setter opp lagene.

MED POKALEN: Andre Iguodala kysser Larry O'Brien-trofeet etter finaletriumfen mot Cleveland Cavaliers. Foto: Bob Donnan-USA TODAY Sports
MED POKALEN: Andre Iguodala kysser Larry O'Brien-trofeet etter finaletriumfen mot Cleveland Cavaliers. Foto: Bob Donnan-USA TODAY Sports

Men Warriors kan kanskje takke U'Ren for NBA-tittelen.

For det var han som fant frem video fra fjorårets NBA-finaler mellom San Antonio Spurs og Miami Heat etter at LeBron James hadde kjørt solo og senket Warriors i to kamper på rad.

På videoen fikk han se hvordan Spurs snudde finaleserien mot Heat ved å sette Boris Diaw på James i stedet for storvokste Tiago Splitter.

Han ringte assistenttrener Luke Walton midt på natten og foreslo at de skulle sette Andre Iguodala inn i startoppstillingen i stedet for Andrew Bogut.

Bogut var den ene skikkelige storvokste spilleren i Warriors' startoppstilling, og også lagets kanskje beste forsvarsspiller.

Tanken til U'Ren var at Warriors uansett var fysisk underlegne, så hvorfor ikke sette lagets fem beste spillere på banen fra start? Selv om det gjorde et småvokst lag enda mindre.

Walton sendte ideen videre til Kerr, som tente på den.

– Det var hans avgjørelse. Det er alltid hans avgjørelse. Men det er dette som gjør ham til den beste treneren i verden. Alle kan komme med forslag, til og med videomannen, og han vurderer dem seriøst, sier Walton til Sports Illustrated.

Men ikke alle var like enig da forslaget kom på bordet.

– Det var en fantastisk idé. Til å begynne med var jeg litt mot det. Vi hadde vunnet 67 kamper ved å spille slik vi har gjort. Vi burde ikke endre det nå, forteller Kerrs nærmeste støttespiller Alvin Gentry til ESPN.

Men Kerr gjennomførte ideen. Ut med Bogut, som hadde startet 65 kamper, og inn med Iguodala, som fortsatt hadde til gode å spille fra start denne sesongen.

I kamp fire herjet Igoudala med James. Cleveland Cavaliers-stjernen gikk fra rekken 44-39-40 i poengprotokollen i de tre første kampene, til 20 poeng i kamp fire. Og Iguodala? Han satte selv 22 poeng i kurven.

Warriors vant tre strake kamper og Iguodala sto igjen med trofeet som beviste at han var finaleseriens beste spiller.

Plutselig ble Nick U'Ren kjent over hele USA.

– Det er litt overveldende. Jeg fortjener ikke æren. Steve fortjener æren, Andre fortjener æren. Laget fortjener ære, sier U'Ren.

Og får støtte av Kerr.

– Vel, som jeg sa til Nick i dag så har han fått altfor mye skryt nå. Det har gått helt over styr. Så nok om Nick. Faktisk så sa jeg til ham på kampdagen: «Dersin dette ikke fungerer, så er det din feil. Og dersom det går bra, så tar jeg æren». Han er en del av apparatet. En stor del av apparatet vårt. Og jeg bryr meg ikke om hvor en idé kommer fra. Jeg har fått ideer fra spillerne våre når de har kommet med forslag under kamper, fra speiderne våre. Det har ingenting å si hvor ideen kommer fra. Hvis det er en god en, så bruker vi den, sier Warriors-treneren til Mercury News.