TØFFE TIDER: Mo Farah har vært tydelig påvirket av beskyldningene mot trener Alberto Salazar. Foto: AFP PHOTO / BEN STANSALL.
TØFFE TIDER: Mo Farah har vært tydelig påvirket av beskyldningene mot trener Alberto Salazar. Foto: AFP PHOTO / BEN STANSALL.

Ny avsløring: Mo Farah brøt meldeplikten to ganger før OL

Hevder han ikke hørte ringeklokken da dopingjegerne kom på besøk.

Mo Farah har den siste tiden vært i et ufrivillig søkelys.

Dopinganklagene mot treneren hans, Alberto Salazar, og treningspartner Galen Rupp har ført til at den doble OL-vinneren fra London-lekene i 2012 har måtte forklare seg og bedyre sin uskyld gang på gang - til tross for at han ikke har gjort noe galt, og til tross for at ingen av beskyldningene har vært rettet mot ham.

Men onsdag kveld kommer Sportsmail med avsløringer som gjør at verdensstjernen og den britiske folkehelten må svare for seg.

Hørte ikke ringeklokken
Ifølge avisen sitter de nemlig på informasjon som viser at Farah brøt meldeplikten to ganger før de nevnte lekene i England.

Å bryte meldeplikten gjør man ved ikke å være til stede når dopingtestere kommer for å ta en prøve. Ifølge reglementet til Det britiske antidopingbyrået (UKAD) risikerer man en fire år lang utestengelse fra idretten om man bryter meldeplikten tre ganger i løpet av 12 måneder.

Med andre ord var Farah bare én forseelse til unna å gå glipp av lekene på hjemmebane, hvor han vant gull både på 5 000 og 10 000. 

Den første testen han gikk glipp av skal ha vært tidlig i 2010, flere måneder før han begynte å samarbeide med nevnte og kontroversielle Salazar.

Den andre forseelsen skal imidlertid ha skjedd etter duoen begynte å jobbe i lag. 

Testerne ringte på hjemme hos Farah i Teddington, London, men fikk ikke noe svar. Farah hevdet til UKAD at han ikke hørte ringeklokken, og lagde attpåtil en hjemmelaget video for å vise hvor vanskelig det var å høre klokken i sitt eget hus, men advokatene til UKAD skal ha avfeid videoen som bevis. 

– Går du glipp av én test til, så henger de deg
Salazar ble naturligvis bekymret for at stjerneeleven kunne risikere å gå glipp av OL, og skrev i en e-post Sportsmail har fått tilgang til følgende:

«Går du glipp av én test til, så henger de deg».

Avisen skal ha sendt en rekke spørsmål angående meldepliktbruddene til Farahs agent, men hevder ikke å ha fått noe svar. 

Den regjerende mesteren på 5 000 og 10 000 i både OL, VM og EM trakk seg nylig fra et stevne i Birmingham på grunn av alt oppstyret, men meldte onsdag at han planlegger å delta i Diamond League-stevnet i Monaco 17. juli.

Farah er for tiden på treningsleir i Fort Romeu i Pyreneene - uten Salazar.