Tyvene gir blaffen i alarmer eller om du ligger og sover i huset

Norge er i verdenstoppen når det gjelder boligalarmer. Det hindrer ikke østeuropeiske kriminelle i å stjele verdier for hundrevis av millioner.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Som TV 2 fortalte tirsdag, anslår forsikringsbransjen at nordmenn vil bli frastjålet verdier for flere hundre millioner kroner av østeuropeiske tyver denne sommeren. Metodene blir ifølge politiet stadig mer sofistikert, og tyvene slår til selv om folk er hjemme.

– Vi har veldig mange eksempler på at de tar seg inn i husene selv når folk ligger og sover, sier politioverbetjent Stig Vasbø ved Majorstua politistasjon.

Mange velger å sikre huset med en boligalarm. Rundt 420.000 boliger er sikret på denne måten i dag. Dette plasserer Norge i europatoppen og nummer to i verden på sikring av boliger, ifølge Thomas Negård i Sector Alarm.

Men alarmene har en begrenset effekt mot de østeuropeiske tyvene, mener politiet.

– Vi ser dessverre at de ikke bryr seg så mye om alarm, og bryter seg også inn i hus som har alarm. Man må ha et fokus og bry seg, rett og slett, om naboen sitt hus og andre sitt hus. Er det mistenkelige ting i nabolaget, vil politiet gjerne vite om det, sier Stig Vasbø.

Se bilder av tyvegods som er beslaglagt i Ørje og i Ystad i Sverige: