Carlsens verste start på fem år

Verdensmesteren tapte også andre runde av Norway Chess, og står dermed med null poeng etter to runder. 

Magnus Carlsen har fått en katastrofal start på Norway Chess. Andre runde ga nok et tap - denne gangen med sorte brikker mot Fabiano Caruana.

Se intervju med Magnus Carlsen øverst i saken!

– I dag var en elendig dag mot en god motstander. Det var pinlig, kommenterte Carlsen i TV 2s sjakkstudio etter partiet.

Fort kom verdensmesteren bakpå i partiet. Han hadde ikke husket forberedelsene sine, og dermed ble rommet for feiltrekk lite.

– Stillingen som oppstod gjorde at jeg ikke kunne tillate meg å gjøre dårlige trekk, men hver gang jeg hadde gjort et trekk innså jeg at jeg hadde oversett noe taktisk., sa Carlsen.

Caruana grep sjansene han fikk, og stillingen hans ble etterhvert svært behagelig. Dette skapte med god grunn bekymring i TV 2s sjakkstudio.

– Nå er vi fornøyde om Magnus redder remis, kommenterte Simen Agdestein i studio.

Det gjorde han ikke. Verdensmesteren har dermed startet Norway Chess med to strake nederlag etter å i går ha gått på sjokk-tapet mot Topalov og i dag ha blitt nedspilt av Fabiano Caruana. En så dårlig turneringsstart har ikke Magnus Carlsen hatt siden 2010.

Under Grand Slam i Bilbao i 2010 startet han med tap mot både Anand og Kramnik. Den gang havnet han til slutt nest sist. 24-åringen har også erfaring med to tap på rad fra Shamkir Chess i 2014, men den gang skjedde tapene midt i turneringen.

– I Shamkir hadde jeg litt poeng på baken da jeg begynte å tape, så det var litt bedre. Denne situasjonen ser jeg derimot på som at jeg egentlig bare har tapt ett parti, det som skjedde i går skjer veldig sjeldent og går på kontoen for noe annet. Det som skjedde i dag er også sjeldent, men mer forsvarlig, sa Carlsen etter partiet.

Verdensmesteren tror derimot ikke at det sjeldne tapet i dag kan skrives på gårsdagens skandale, hvor han tapte på tid i en  vunnet stilling.

– Jeg tror ikke det hadde så mye å si - jeg fikk både sove ok og følte meg fin i formen, sa han. 

Til tross for turneringssituasjonen hvor Carlsen nå ligger sist med null poeng, planlegger ikke Carlsen å gjøre noe drastisk med spillet videre.

- I utgangspunktet kommer det ikke til å prege hvordan jeg spiller videre. Jeg tror at å spille slik jeg vanligvis spiller vil gi meg best sjanse til å vinne. Kanskje får du se meg spille bra, kanskje vil du se meg spille dårlig, men du kommer neppe til å se meg gjøre noe ekstraordinært, sa han.

Tredje runde spilles torsdag. Partiene Carlsen - Giri, Aronian - Hammer, Nakamura - Caruana, Vachier-Lagrave - Topalov og Anand - Grischuk kan følges på TV 2 Sportskanalen og Sumo fra 16.00.