Fransk Tour-håp knusende overlegen på 2600 meter

– En sinnssyk bakke. Noe av det verste jeg har kjørt, sier Lars Petter Nordhaug.

RETTENBACHFERNER/OSLO (TV 2 Sporten): Han sa før etappen at han skulle vinne, Thibaut Pinot. 

Og den unge franskmannen er tydeligvis en mann av sitt ord.

Etappeseier og sammenlagtledelse
På femte etappe av Sveits rundt, den 237,3 kilometer lange kongeetappen fra Flumserberg til toppen av fryktede Rettenbachferner 2 669 meter over havet, var fjorårets tredjemann i Tour de France i en klasse for seg selv.

25-åringen angrep de andre sammenlagtfavorittene mot slutten av det 12 kilometer lange monsteret av et fjell, og kom til slutt i mål over halvminuttet foran nestemann etter nesten seks timer på sykkelsetet.

Nestemann var den vesle italieneren Domenico Pozzovivo (Ag2r), mens Katjusjas Simon Spilak tok tredjeplassen.

Med seieren er det tydelig at Pinot er i rute og vel så det til Tour de France, som nå er like rundt hjørnet. Fdj.fr-rytteren leder nå rittet sammenlagt 47 sekunder foran Skys Geraint Thomas go 50 sekunder foran Spilak.

Kristoff: – Det tok sin tid
Etappen var selvsagt ikke en for Spilaks lagkamerat, Alexander Kristoff, som kom inn sammen med lagkameratene Marco Haller og Jacopo Guarnieri mer enn halvtimen etter Pinot.

– Det var en hard dag, men det gikk for så vidt fint, tror jeg. Det var en lang bakke, så det tok sin tid, sa Kristoff etter målgang.

De andre nordmennene, Vegard Breen (Lotto Soudal) og Lars Petter Nordhag (Sky), hadde heller ikke sine enkleste dager på sykkelsetet. 

Førstnevnte kom inn på en 91. plass, 22.51 bak, mens sistnevnte, som normalt er på sitt beste i bakkene, ikke er i toppform og falt tidlig av på den siste stigningen.

– Det var en helt sinnssyk bakke. Det var noe av det verste jeg har kjørt. Det at vi er på nesten 2700 meter på toppen her gjør det også litt vanskelig å puste. Det var litt bedre i dag enn det har vært de andre dagene, men det var en hard etappe og knallhardt i dalen før vi i det hele tatt startet på den siste stigningen, sa han etter å ha kommet i mål som nummer 65, 17.24 bak den franske vinneren.

Fire etapper gjenstår av årets Sveits rundt. De tre neste gir muligheter til spurtere som Kristoff og de som er raske på kupert terreng, mens rittet avsluttes med en 38,4 kilometer lang individuell tempo i Bern søndag.