Klikk for å endre bildetekst
Klikk for å endre bildetekst

«Lykkepromillen» ser ganske annerledes ut for de som er små

En full pappa er en utrygg pappa enten det er i Syden eller på Sørlandet. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ei lita jente sitter og gruer seg. Det er snart sommer og hun er redd. Hun vet at også denne ferien kommer pappa til å drikke for mye. Sydenturen nærmer seg og hun og søsteren har funnet en lur løsning. De har skrevet kontrakt med pappa om at han ikke har lov til å drikke mer enn to øl om dagen. Likevel er den lille jenta nervøs. Vil pappa holde det han har signert på? Hva skjer hvis han drikker mer enn han har lovet? Hva da med oss? Hun grubler og grubler men hun blir ikke klokere.

Dagen er kommet, pappa, jenta og lillesøster er på vei til flyplassen. De skal reise til Gran Canaria. Allerede på Gardermoen bryter pappa øl-kontrakten.

I voksen alder kan jenta nå fortelle at minnene fra turen er litt tåkete. Men minnene om at pappa var full hver dag, veldig full - de er helt klare.

Alt for mange barn og unge opplever at sommerferien eller sydenturen blir ødelagt fordi voksne drikker for mye. Som jenta selv forteller; «På ferie, da skal man slappe av og kose seg. Pappa, han satte likhetstegn mellom kos og alkohol.»

Han er ikke alene. Alkoholkonsumet øker i ferietiden og vanene endrer seg ekstra mye utenlands. I en fersk undersøkelse gjennomført på vegne av AV-OG-TIL sier omlag 224 000 (17 %) foreldre at de drikker mer alkohol sammen med barna sine når de er på ferie i utlandet enn de gjør på ferie i Norge.

Målinger viser også at svært mange drikker mye hver dag når de ferierer i varmere strøk sammen med ungene sine.

Hvorfor er det slik at vi nordmenn føler at grensene for hva som er greit når det kommer til alkohol rundt ungene våre forskyves i det vi krysser landegrensen?
Er det fordi vi føler en ekstra frihet når vi kommer til et annet land hvor alkoholen er billigere og mer tilgjengelig? Er det fordi vi fra barnsben av har fått innprentet at Syden = fyll?

Den lille jenta i historien vår ble fortalt av faren sin at: «På ferie gjelder det andre regler enn hjemme.» Med andre ord mente han at det at han ble full var helt normalt så lenge de var på chartertur. Det var noe hun bare måtte tåle.

Det som kan være lett å glemme er at mens vi voksne kanskje endrer mentalitet i det vi går av flyet vil barna helst at vi skal oppføre oss akkurat som vi pleier. For barn så er en full mamma eller pappa like utrygg i utlandet som hjemme. Kanskje til og med verre. Når man er liten og er på et sted hvor man ikke kjenner noen, og ikke kan språket kan det være ekstra skremmende hvis de som skal passe på deg drikker så mye at de forandrer seg.

Barn merker en endring i voksnes oppførsel før vi gjør det selv og «lykkepromillen» ser ganske annerledes ut for de som er små. Ingen barn liker å se foreldrene sine påvirket, selv om det skjer sjelden og selv om det er på ferie.

Jenta i historien kjempet seg gjennom to uker mens faren drakk tett. Hun passet på lillesøsteren sin, pakket koffertene og klarte til slutt å få kledd på pappa og stablet han på beina slik at de kom seg på flyet hjem igjen. I dag lurer hun på hvorfor ingen voksne grep inn istedenfor å hviske, peke og sende medlidende blikk.

Historien bør minne oss på at vi alle har et ansvar for å bruke alkovett når vi reiser på tur med barn. Uansett om vi skal til Syden eller til Sørlandet. Det handler om å spørre seg selv hvor mange glass barna tåler før de blir utrygge, snarere enn hvor mange man selv har lyst å drikke. Vi har også et ansvar dersom vi ser barn som har det vanskelig fordi de voksne beruset. Da må vi handle. Det er bedre å reagere en gang for mye enn en gang for lite.