FATTIGDOMSPROBLEM: Fafo-rapporten slår fast at tigging ikke har noe med organisert kriminalitet å gjøre, påpeker KrF. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
FATTIGDOMSPROBLEM: Fafo-rapporten slår fast at tigging ikke har noe med organisert kriminalitet å gjøre, påpeker KrF. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Krever omkamp om tiggeforbud etter oppsiktsvekkende rapport

– Det er veldig spesielt at et samfunn skal forby mennesker å be om hjelp, sier Kjell Ingolf Ropstad (Krf).

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Årsaken til at KrF nå vil ha ny debatt om tiggeforbud, er Fafo-rapporten som slår fast at rumenske tiggere i Skandinavia neppe styres av organiserte kriminelle nettverk.

– Både regjeringspartiene og Senterpartiet har argumentert med at dette er begrunnelsen for å innføre tiggerforbud. Når vi nå har fått kunnskap om at dette ikke er tilfelle, forventer jeg at regjeringen opphever muligheten for å innføre lokale tiggeforbud, sier KrFs justispolitiske talsperson Kjell Ingolf Ropstad i en pressemelding.

Prinsippspørsmål

I fjor sommer ble det gitt adgang for kommuner å innføre lokale tiggeforbud. Vedtaket ble fattet av regjeringspartiene med støtte fra Senterpartiet.

Så langt er det bare to kommuner som har innført tiggeforbud, nemlig Lillesand og Arendal. Arendal opphevet senere forbudet, slik at det per i dag bare er én av 428 kommuner som har tiggerforbud.

– Hvorfor er det viktig å fjerne muligheten for å forby tigging når nesten ingen benytter seg av det?

– Først og fremst er det viktig ikke å legge til rette for å forby fattigdom eller forby mennesker å be om hjelp. Vi vet det har vært diskusjoner i flere kommuner om dette. Jeg vil heller snu spørsmålet og spørre hvorfor det skal være adgang til å forby tigging? Vi er opptatt av det prinsipielle her, et forbud løser ikke utfordringene for tiggerne, sier Ropstad til TV 2.

Blir slått og spyttet på

Forskere fra Fafo har dybdeintervjuet 1269 rumenere som oppholder seg i Oslo, Stockholm og København. Rapporten som ble presentert onsdag, slår fast at rumenske tiggere ikke styres av kriminelle bakmenn. Forskerne mener dessuten at et tiggerforbud vil ha svært liten effekt.

Videre kommer det fram at tiggere i Oslo har det verre enn i de andre skandinaviske hovedstedene. Mer enn halvparten av de som oppholder seg i Oslo, sier de har blitt spyttet på, slått eller sparket.

Rapporten slår bena under argumentasjonen som ble brukt da man åpnet for lokale tiggeforbud, mener Kjell Ingolf Ropstad. KrF forventer nå at Senterpartiet trekker sin støtte i denne saken slik at tiggeforbudet kan bli reversert.

– Ingen synes tigging er bra, at tigging er en flott ting. Det handler om mennesker som nedverdiger seg til å be om hjelp på gata. Men grunnen er fattigdom, de ser på det som en siste utvei for å få inntekter. Det er veldig spesielt at et samfunn skal forby et menneske å be om hjelp, sier Ropstad.

TV 2 har ikke lykkes å få en kommentar fra Senterpartiet onsdag ettermiddag.

OPPDATERT: Bystyret i Norges eneste kommune med tiggeforbud, Lillesand i Aust-Agder, valgte onsdag kveld å opprettholde forbudet. Det skriver Fædrelandsvennen ifølge NTB.