DYRE GUTTER: Lionel Messi og Neymar har en samlet markedsverdi som overgår det meste i fotballverden. AFP PHOTO/ QUIQUE GARCIA
DYRE GUTTER: Lionel Messi og Neymar har en samlet markedsverdi som overgår det meste i fotballverden. AFP PHOTO/ QUIQUE GARCIA

Gullballen har en eier, og han heter Messi

Lionel Messi og Neymar har en markedsverdi som er mer enn den samlede verdien for ni av Copa Americas deltakerland.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 (Rio de Janeiro):

Brasils kaptein, Neymar (23) , ankommer hotellet i Chile. Kledd som en rockestjerne, med capsen trukket ned i pannen, mørke solbriller og to øreringer som glinser gull og diamanter.

Han vinker til fansen, som tålmodig har ventet. Han skriver noen raske autografer, tar selfie med et par heldige fans, og svarer på spørsmål fra pressen.

Neymar vet at gjør han en god turnering vil markedsverdi øke ytterligere, og nye sponsorer melde sin interesse. Jo, det handler om ære, men enda mer om penger.

Gullguttene glinser
Turneringens to store stjerner er utvilsomt lagkameratene fra Barcelona, Lionel Messi og Neymar. Ikke bare spiller de sammen, men de genererer mye penger.

Ingen spillere i Copa America er verdt mer enn de to kameratene fra Barcelona.

Mens Messi har en markedsverdi på 1,3 milliarder kroner, ligger Neymar hakket bak med 849 millioner kroner. Hver for seg har de en markedsverdi som er større en den samlede verdien av spillerne i Ecuador, Peru, Mexico, Venezuela, Paraguay, Jamaica og Bolivia.

Og slår du verdien av Messi og Neymar sammen, blir de to bare forbigått av Argentina, Brasil og Colombia, ifølge Transfermarket.

Store penger
Som ellers i samfunnet er det et klart klasseskille som går på markedsverdien av den enkelte spiller og for de tolv landslagene som deltar i Chile.

For hva skal du si til følgende: Det argentinske landslaget har en samlet markedsverdi på 5,3 milliarder kroner og troner øverst, med Brasil på den neste plassen med 4,5 milliarder kroner, og Colombia på en god tredjeplass med 2,7 milliarder kroner.

På bunn ligger Bolivia med lusne 73 millioner kroner. De fleste spiller i den hjemlige liga, og her er det ikke mye penger å hente for en fotballspiller. Men likevel vant laget første kampen mot Ecuador, som har en markedsverdi på 558 millioner kroner. Så penger er ingen garanti for suksess.

Fotballen globalisert
Neymar har hatt en stor sesong for Barcelona, hvor han har vunnet alt som kan vinnes av trofeer.

Han har scoret 39 mål i La Liga, og ble toppscorer i årets Champions League med ti fulltreffere, sammen med Messi og Cristiano Ronaldo.

Det var derfor ikke så rart at en av reporterne, som omkranset Neymar i hotellobbyen, ville vite om en god Copa America-turnering ville gjøre ham til en av de tre finalistene til FIFAs Gullball.

For noen år siden var det ingen i FIFA som la vekt på Copa America når kandidatene til Gullballen skulle stemmes frem. Men også fotballen er blitt globalisert, og derfor kan turneringen bety mye for både Neymar og Messi når Gullballen skal deles ut.

– Det vil være en stor ære å bli nominert blant de tre spillerne. Jeg skal kjempe. Men Gullballen har en eier, og han heter Messi, svarte Neymar diplomatisk.

Verdens eldste turnering
Copa America er i gang, og den 4. juli spilles finalen i Chiles hovedstad Santiago.

Turneringen startet i 1916, og fyller altså 100 år neste år.

Årets turnering er den 44. i rekken, og tittelforsvarer er Uruguay, som har vunnet turneringen 15 ganger. Det er en gang mer en Argentina, som står bokført med 14 seire. Brasil står med 8 seirer.

Årets turnering er stappfull av stjerner. Spillere som briljerer i store ligaer, det være seg i Spania, Italia, Tyskland, Frankrike eller England.

For å nevne noen: Angel di Maria, James Rodriquez, Sergio Agüero, Radamel Falcao, Alexis Sanchez, Arturo Vidal, Edinson Cavani, Thiago Silva, Willian, David Luiz og Roberto Firmino.