UNØDVENDIG: Flere eksperter mener meniskoperasjonen er et unødvendig inngrep for mange pasienter. Foto: TV 2
UNØDVENDIG: Flere eksperter mener meniskoperasjonen er et unødvendig inngrep for mange pasienter. Foto: TV 2

Denne kneoperasjonen øker risikoen for dødsfall

Flere tusen nordmenn gjennomgår hvert år en kneoperasjon som ikke hjelper – og som kan ha svært alvorlige bivirkninger, viser ny forskning.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En dansk forskergruppe har gjort oppsiktsvekkende funn i en ny studie av den omstridte meniskoperasjonen - en kneoperasjon som blant annet norske eksperter mener er unødvendig og har liten effekt

TV 2 har tidligere avdekket at det i 2013 ble utført over 17.800 slike operasjoner ved offentlige og private sykehjem i Norge.

Blodpropp og infeksjoner

Nå mener danske forskere at meniskoperasjoner kan ha flere alvorlige bivirkninger.

Hvert år vil omkring 100 dansker få blodpropp i lunger eller ben, 36 får infeksjoner i kneet, og en til to dør.

Dette er ifølge forskere ved Syddansk Universitet direkte konsekvenser av de rundt 17.000 meniskoperasjonene som utføres i Danmark årlig, skriver avisen Politiken

– Man skal huske at man ved hver operasjon utsetter pasienten for en risiko, og det, mener jeg, er et viktig budskap, sier professor Jonas Bloch Thorlund,som står i spissen for forskningen, til avisen.

Resultatene av forskningsprosjektet er publisert i det medisinske tidsskriftet British Medical Journal

– Dør av bedøvelsen

Lars Engebretsen, professor i ortopedi ved Universitetet i Oslo, er en av flere eksperter som mener at en stor andel meniskoperasjoner er unødvendige. 

– Dette gjelder operasjonene som foretas på pasienter i alderen 50 til 90 år, altså ofte ved slitasjeskader på menisken, sier Engebretsen til TV 2. 

Han forklarer at han ikke tror tallene fra Danmark nødvendigvis betyr at meniskoperasjon i seg selv er en utløsende dødsårsak.  

– Ved kirurgi hvor du må gi en form for bedøvelse, dør 1 av 100.000 når de får bedøvelsen, sier han.  

Han sier også at 0,1 prosent får infeksjon ved meniskoperasjon.

– Dette er altså ikke høye tall, men er det for eksempel 20.000 som opereres for dette årlig, så er vi jo oppe i 20 personer. 

Når det gjelder blodpropp, sier Engebretsen at operasjon i beinet kan være en direkte årsak til nettopp dette.

– Operasjon har placeboeffekt 

Den danske forskergruppen har konkludert med at meniskoperasjon kun har en kortvarig positiv effekt hos eldre pasienter.

– Disse pasientgruppene vil ha større effekt av trening, som til forskjell fra operasjon kan øke funksjonen i knærne og gjøre en fysisk forskjell, sier professor Thorlund om resultatene.

Studien inkluderer også resultater fra tre andre vitenskapelige studier, hvor effekten mellom en reell meniskoperasjon og placebooperasjoner måles. 

– Når vi sammenligner resultater på smerte og funksjon mellom placebokirurgi og alminnelig kirurgi, er det ingen forskjell. Derfor er den effekten, som mange faktisk opplever etter en reell meniskoperasjon, trolig styrt av forventningen om et bestemt resultat, sier Thorlund til Politiken. 

– Pasientenes opplevelse av effekt stammer ikke fra selve det kirurgiske inngrepet, men nok snarere fra opplevelsen av å ha vært på et sykehus og møtt kompetente kirurger og sykepleiere.