Her venter sjakkstjernene på «heisfast» Magnus Carlsen

Her er trolig grunnen til at sjakkeneren gikk på karrierens største blemme i går.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Følg Norway Chess i vårt livesenter

STAVANGER (TV 2): Den tredje utgaven av Norway Chess fikk en særdeles dramatisk start tirsdag.

Magnus Carlsen var ikke klar over reglementet for tidskontroll, og tapte partiet mot Veselin Topalov på tid, til tross for å ha stått til soleklar vinst. Datamskinene viste 98 prosent i nordmannens favør da det fatale inntraff.

I TV 2s studio satt en tydelig stresset Espen Agdestein. Manageren ble mer og mer nervøs da tiden for verdensmesteren ubønnhørlig tikket ut.

TIl slutt endte skandalepartiet med at Carlsen ikke foretok seg noe som helst - og dermed innledet Norway Chess med tap.

– Dette er helt forferdelig. Det er helt skandale, sa manager Agdestein i studio da krisen var et faktum.

Carlsen selv la skylden på seg selv.

– Jeg spurte Jøran (sjakkpresident Aulin-Jansson) om tidskontrollen i går. Han svarte noe som jeg tydet som slik jeg er vant å spille. Jeg har ikke fått med meg reglene, rett og slett. Jeg er irritert på meg selv.

– Selvsagt er det min oppgave, men jeg syns det er rart at vi ikke er godt informert om en tidskontroll vi aldri har spilt med før, sa Carlsen.

Klokken viser at nordmannen var for sen til bordet hvor Topalov forundret sto og kikket ut i rommet. Det samme gjorde flere av de andre deltakerne, som hadde snudd seg bort fra bordene sine for å se etter nordmannen.

Faktum er imidlertid at reglene ble lest opp av kampdommeren - senest rett før Carlsen satte seg ned ved sjakkbordet i går ettermiddag. Problemet for Carlsen var at han da ikke befant seg ved bordet slik de andre spillerne gjorde. Carlsen har også skrevet under på papirer der regelen kommer frem.

Ifølge sjakkpresidenten er heistrøbbel grunnen til at Carlsen kom for sent til å få reglene opplest.

– Under åpningen av runden noen minutter før forklarte dommeren hva reglene var. Magnus kom ironisk nok litt for sent. Det er alltid lurt å være noen minutter i forkant, og alle de andre spillerne var der. Jeg har skjønt at Magnus ble heftet og at heisen ikke klaffet helt for han. Det er veldig uheldig, sier Jansson til TV 2 dagen derpå.

Selv om Carlsen selv tok skylden for tabben, innrømmer sjakkpresidenten at flere ledd sviktet i går.

– Jeg tar på meg noe av skylden, I etterkant ser vi at vi skulle ha vært flinkere til å påpeke reglene. Jeg hadde ikke tatt det så bra som Magnus gjorde. Det er imponerende. Jeg tør ikke en gang tenke på hvordan det vil føles hvis Magnus nå skulle tape denne turneringen med ett poeng. Jeg tror og håper han kan komme tilbake, sier presidenten.

Tarjei Svensen er norsk sjakkblogger. Han kan ikke huske at noe lignende har inntruffet tidligere i en turneringen av dette slaget.

– Magnus var ikke der da informasjonen ble gitt rett før partiet. Det må han ta på sin kappe. Det er ikke helt bra av ham å komme senere enn alle andre, sier Svendsen.

Han har aldri opplevd noe lignende.

– Det skal ikke skje på dette nivået. Det er en skandale for Magnus. Han har nitti prosent av ansvaret selv, også kan man si at arrangøren burde ha gjort mer for å gå gjennom reglene ettersom tidskontrollen er helt ny. Da hadde de unngått dette.

Svensen mener et Carlsen-comeback etter tabben vil være en enorm prestasjon.

– Hvis Magnus skulle klare å vinne nå... Etter å ha ligget så langt nede etter første runde... Det vil være helt utrolig stort. Det finnes ikke ord for det. Kanskje det største han vil ha gjort, mener Svensen.