– En full mamma er det samme på Grünerløkka som på Gran Canaria

Nærmere én av fem foreldre drikker mer alkohol sammen med barna sine når de er på ferie.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag er siste skoledag før sommeren, og mange av oss har allerede tyvstartet ferien – enten det er i utlandet eller i Norge.

Mange tar turen til utlandet for å finne roen og koble av, men foreldre bør ikke endre drikkevaner av den grunn, mener alkovettorganisasjonen Av-og-til.

Nærmere én av fem drikker nemlig mer med barna sine når de er på ferie i utlandet, viser en fersk undersøkelse gjennomført av Ipsos MMI på vegne av organisasjonen.

Det utgjør omlag 224.000 foreldre, tilsvarende rundt 17 prosent.

Grensene flyttes

Tallene bekymrer daglig leder i Av-og-til Kari Randen, som frykter at mange barn får en ferie preget av de voksnes drikking. Hun tror det er lett for å bagatellisere og ta utgangspunkt i hvordan vi som voksne opplever en situasjon.

– For barn er en full mamma en full mamma uansett om det er på Grünerløkka eller på Gran Canaria. Det er forunderlig at man flytter grensene for hva som er akseptabelt når det kommer til drikking sammen med barn når man befinner seg i varmere strøk, sier Randen til TV 2.

Det at man befinner seg på et annet sted, gjør ikke at det er lettere for barna – snarere tvert imot. Man blir så innmari alene når man er på et sted hvor man kanskje ikke kjenner noen, og ikke kan språket, mener Randen.

– Jeg tror det er lett å bagatellisere og ta utgangspunkt i de voksnes opplevelse av situasjonen. Vi tenker på hvordan det er for oss, og tenker at «nå skal vi kose oss» og «unne oss noe ekstra, for det har vi fortjent.»

Vis at du ser barnet

Generalsekretær i Barn av rusmisbrukere (BAR), Marius Sjømæling (31), har selv opplevd hvordan det har blitt for mye alkohol på Syden-tur med de voksne.

– Det er en opplevelse jeg deler med mange, sier Sjømæling til TV 2.

Selv om han tok initiativet til å starte BAR på bakgrunn av oppveksten med en mor som var rusmisbruker, er det på ferieturer med faren at han husker det kunne bli for mye alkohol. Sjømæling understreker at man ikke trenger være alkoholiker for å ende opp med en promille som kan gjøre det skremmende og utrygt for barn i ferien.

Dersom man ser at dette forekommer i andre familier enn sin egen, er det viktig å vise det aktuelle barnet at man ser dem.

– Det er enten man er på camping i Norge eller på Gran Canaria, og du ser et barn som synes det er flaut, eller viser skam eller ubehag. Så kan du sende et signal, vise at du ser barnet, ta kontakt og spørre om det går bra. Bekreft at du ser barnet og vis at du bryr deg, sier han.