«Trump for president» er en gave til komikerne – her ser du hvorfor

Og det kan bli et problem for partiet.

Tirsdag kastet mangemilliardær Donald Trump seg inn i den amerikanske valgkampen, til glede for noen og fortvilelse for andre.

– Han kommer til å få mye oppmerksomhet. Komikerne kommer til å ha mye moro med dette, sier VG-kommentator Anders Giæver da han var gjest på God morgen Norge onsdag. 

– Fargerik

Til tonene av Neil Youngs «Rockin' In The Free World» entret 69-åringen scenen i sitt eget Trump Tower i New York og annonserte sitt kandidatur tirsdag.

– Dette er noe av moroa med amerikansk valgkamp. Det kommer noen fargerike kandidater i begynnelsen, så spisser det seg til inntil to kandidater står igjen til slutt, sier Giæver.

Kan ødelegge for republikanerne

Mange republikanere frykter at Trump vil gjøre valgkampen til et sirkus.

Med god grunn, mener statsviter og redaktør for nettstedet amerikanskpolitikk.no, Are Tågvold Flaten.

– Han er en showmann og en provokatør som lever av opppmerksomhet. Han trenger ikke som de andre å bli tatt seriøst for sine politiske visjoner og planer. Han kommer til å stjele oksygen i feltet. Han får medieoppmerksomhet og tar tv-tid fra de andre republikanske kandidatene, sier Flaten til TV 2.

– Jeg er veldig rik, sa Trump tirsdag.

Og på grunn av sin rikdom kan han drive valgkamp lenge. Henger han med til slutten, kan han ødelegge for republikanerne, slik Ross Perot gjorde da president George Bush tapte valget i 1992.

– Bill Clinton vant med under 50 prosent av stemmene fordi de republikanske velgerne var splittet mellom den sittende president Bush og den steinrike oljemilliardæren Ross Perot fra Texas. Han tok ikke så mye, men nok til å ødelegge for republikanerne, sier Anders Giæver.

Best på mur, tøffest mot IS

Den styrtrike presidentkandidaten lovet også at han uten anstrengelser kan knuse terrorgruppen Islamsk stat.

– Ingen vil være tøffere mot IS enn Donald Trump. Ingen, sa Trump.

Trump tar også til orde for å bygge en mur på grensen til Mexico.

– Jeg vil bygge en stor mur – og ingen bygger bedre murer enn meg – på vår sørlige grense og jeg vil få Mexico til å betale for muren, sa multimilliardæren og langet ut mot naboene i sør.

– Mexico sender folk til USA som har mange problemer og de tar med seg problemene. De tar med seg narkotika og kriminalitet, de er voldtekstmenn. Og noen, vil jeg anta, er gode mennesker, sa Trump tirsdag.

Ordbruken er ikke overraskende, mener Flaten.

– Ingenting er uventet fra hans munn. Han sier mye rart og får oppmerksomhet. Han trenger ikke å stå til rette for det han sier på samme måte som de mer seriøse kandidatene, sier han.

Young-protest

Neil Young likte dårlig at hans hit fra 1989 ble brukt til å promotere Donald Trumps kandidatur.

Kort tid etter Trumps tale tok artisten avstand fra den ferske presidentkandidaten og understreket at han ikke hadde gitt Trump tillatelse til å bruke låten hans. 

– Neil Young, kanadisk statsborger, støtter Bernie Sanders som president i USA, skriver Youngs manager Elliot Roberts i en e-post til TV-kanalen MSNBC.

Her er noen av de beste vitsene om Donald Trump som presidentkandidat + en fra Trump selv (som ikke er en spøk):