«Sprit-taxier» leverer alkohol på bestilling til barn

Politiet advarer mot trend: Ungdommer i 15-16-årsalderen feirer endt ungdomskole med alkohol. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi har de siste årene sett et økende problem med alkohol i forbindelse med vitnemålsutdelingen i 10. klasse, sier politiførstebetjent Trine Svartås, som er leder av ungdomspatruljen i Asker og Bærum politidistrikt. 

Svartås forteller at politiet flere ganger har rykket ut til steder hvor ungdom i 15-16-årsalderen er overstadig beruset.

Sprit-taxier

Det var Budstikka som først omtalte saken. Svartås bekrefter overfor TV 2 at problemet med ungdomsskoleelever som drikker er større nå, enn det har vært tidligere. 

– Hvor får ungdommene alkohol fra? 

– Eldre søsken, og til og med noen foreldre, kjøper alkohol I tillegg finnes det vi kaller sprittaxier, som er eldre ungdom som kjører rundt og leverer på bestilling, sier Svartås.

LEDER AV UNGDOMSPATRULJEN: Trine Svartås. Foto: TV 2
LEDER AV UNGDOMSPATRULJEN: Trine Svartås. Foto: TV 2

– Utlevering av bestillingslister

Politiet i Trondheim bekrefter problemet med ungdommer som feirer ungdomsskoleavslutningen med alkohol. 

– Ja, vi har hatt opplevelser de siste årene som kan knyttes direkte opp mot skoleavslutningen, sier Jan Erik Haugedal, leder av politiets forebyggende team i Trondheim. 

Han bruker ikke begrepet sprit-taxi, men politiet er oppmerksomme på spesielle biler som ferdes rundt skoler når det nærmer seg helg.

– Vi har ikke klart å avdekke det, men mye tyder på at dreier seg om utlevering av bestillingslister, sier Haugedal.

– Ungdomstid er rus nok

Haugedal anbefaler ikke foreldre å gi barna et par øl med på fest, med tanken «da vet vi i alle fall hva barnet vårt drikker». 

– Det eneste vi oppnår med det, er å gi barna aksept for at de drikke. Det er naivt å tro at barna kun holder seg til de medbrakte flaskene, sier Haugedal, og legger til: 

– Vi pleier å si til ungdommene: «Ungdomstid er rus nok».

Oppfordrer til kjøring og henting

Hege-Kathrine Lundlie er med i natteravnene i Hamar, og har denne våren selv en tiendeklassing i hus. Til avslutningsfesten er skolen og FAU (foreldrearbeidsutvalget) bedt om å stille med mer bemanning. 

Fra politiet er oppfordringen til foreldrene tydelig: 

– Finn ut hvor barna din skal. Kjør dem og hent dem hjem igjen. I tillegg kan du godt ringe dem en gang i løpet av kvelden for en formening om hvilken stand de er i.