DRAMATISK: Store nedbørmengder sendte elva ut over sine bredder noe som førte til store skader på hus og eiendommer i Flåm i 2014.
Foto: Tore Meek / NTB scanpix
DRAMATISK: Store nedbørmengder sendte elva ut over sine bredder noe som førte til store skader på hus og eiendommer i Flåm i 2014. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

I fjor ble bygda knust av vannmasser
– nå stålsetter de seg for ny storflom

Knallvarme kombinert med nedbør kan være dårlige nyheter for Vestlandet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I begynnelsen av juni opplyste NVE at det aldri tidligere er målt så mye snø i fjellet som nå. Dermed er det stor sannsynlighet for snøsmelteflom i flere av elvene på Vestlandet.

Så sent som i fjor høst, ble Vestlandet rammet av flom. Flåm i Aurland kommune var ett av stedene som ble kraftig rammet. Flere hundre personer ble evakuert fra hjemmene sine.  

Nå er kommunen på nytt bekymret, og varsler beredskap gjennom sommeren.

– Jeg er bekymret for at det er store snømengder. Store snømengder betyr stor vannføring på et eller annet tidspunkt, kanskje i kombinasjon med regn, sier ordfører Noralv Distad i Aurland kommune til TV 2. 

– Fortsatt sårbare

Siden flommen høsten 2014, er det gjennomført sikringstiltak mot flom. 

– Det er gjort mye sikringsarbeid. De mest utsatte punktene er sikret så godt som man har hatt tid og kapasitet til, men de fullstendige sikringene er ikke ferdige før neste år, sier Distad.

– Hvis det blir en veldig stor flom, så er vi fortsatt sårbare, legger han til. 

Kommunen har fortløpende kontakt med Norges vassdrags- og energidirektorat, sivilforsvaret og andre instanser. Det er også planlagt et informasjonsmøte med innbyggerne.

– Vi ønsker ikke å skape frykt, men vi må ha et realistisk syn på snømengden, kanskje i kombinasjon med regn, fortsetter ordføreren.

Frykter knallvarme og regn

En kald vår har ført til sen smelting, og derfor er det mye snø i fjellene i Sør-Norge. 

– Sannsynligheten for at vi får en snøsmelteflom på Vestlandet er større enn vanlig, sier vakthavende hydrolog Anne Gunvor Berthling i NVE.

Det er snøsmeltingen, kombinert med eventuelt nedbør, som avgjør om det faktisk blir flom i sommer. 

– Det er veldig avhengig av smelteperioden. Hvis man får knallvarme og mye regn samtidig, da kan det bli kritisk, sier hydrologen.

Ekstraordinære møter

Også fylkesmennene følger flom-situasjonen tett. I både Hordaland og i Sogn og Fjordane er flom-situasjonen blitt drøftet i ekstraordinære møter med NVE og kommunene.

– Vi er i dialog med fagmyndighetene, og formidler situasjonen videre. Vi forsøker å koordinere mellom kommuner og fagmyndigheter, sier fylkesberedskapssjef Arve Meidell hos Fylkesmannen i Hordaland. 

Også hos Fylkesmannen i Sogn og Fjordane forholder man seg til risikovurderingene til NVE. 

– Jeg er ikke så bekymret for håndteringsevnen- eller viljen. Vi er så godt forberedt som vi kan være, men vi vet aldri helt hvordan en flom vil slå ut lokalt, sier fylkesberedskapssjef Haavard Stensvand hos Fylkesmannen i Sogn og Fjordane.