Den svenske ambassaden i Oslo er en av ambassadene som har mottatt trussel. ARKIVFOTO: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
Den svenske ambassaden i Oslo er en av ambassadene som har mottatt trussel. ARKIVFOTO: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

Bombetrusler mot ambassader i Oslo og Stockholm

Flere internasjonale medier har mottatt et brev som inneholder trusler mot seks ambassader.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Blant ambassadene som trues er den svenske ambassaden i Oslo, skriver det svenske nyhetsbyrået TT. Også den norske ambassaden i Kina skal være truet.

«Vi har lagt ett tonn sprengstoff på en av adressene» skriver avsenderen av trusselmailen som er sendt til ulike nyhetsredaksjoner. Det svenske nyhetsbyrået er blant mottakerne.

Ambassader orientert

– Det eneste vi kan si er at den svenske ambassaden i Oslo er informert om trusselen, sier pressetalsmann i det svenske utenriksdepartementet, Gabriel Wernstedt, til TV 2.

Han sier videre at de ikke kan kommentere hvordan de vurderer trusselen eller sikkerhetssituasjonen.

Resten av ambassadene som er listet, ligger rundt om i Europa og én i Kina. Trusselbrevet inneholder ikke informasjon om hvem som står bak.

– Sånn jeg forstår det dreier det seg om den tyske ambassaden i Russland, den russiske ambassaden i Spania, den spanske ambassaden i Sverige, den svenske ambassaden i Norge, den norske ambassaden i Kina og den kinesiske ambassaden i Tyskland, sier operasjonsleder i Oslo politidistrikt, Tor Jøkling til Dagbladet.

Tror ikke trusselen er reell

Oslo-politiet har opprettet en sak og følger opp trusselen, men tror ikke den er reell.

– Vurderingsgruppa vår har vurdert trusselen til å være uspesifikk, og det betyr at vi oppretter en sak og følger opp trusselen. Dessuten gjør vi nødvendige kontakter med forskjellige instanser som det er naturlig å varsle. Vi ser ingen grunn til å dramatisere dette, sier operasjonsleder Tor Jøkling i Oslo politidistrikt til NTB

– Politiets sikkerhetstjeneste (PST) er informert om trusselen. Utenriksdepartementet her i Norge har foreløpig ingen kommentar, men undersøker saken nærmere, sier informasjonsrådgiver Astrid Sehl i UD til NTB.

Fordømmer amerikansk og britisk etterretning

Språket i trusselmailen er på dårlig engelsk og i mailen fordømmer avsenderen etterretningsorganisasjoner, USA og Storbritannia.

– Man må ta alle trusler på alvor, sier Fredrik Milder i den svenske Säpos pressetjeneste til TT.

Saken oppdateres.