STYRER SHOWET: Petter Northug har gått seirende ut av konflikten med skiforbundet, mener Randi Gustad. Foto: Kyrre Lien / Scanpix.
STYRER SHOWET: Petter Northug har gått seirende ut av konflikten med skiforbundet, mener Randi Gustad. Foto: Kyrre Lien / Scanpix.

– Dette er 100 prosent en full seier til Northug

Det mener Randi Gustad. Skiforbundet er av en annen oppfatning.

OSLO (TV 2 Sporten): Petter Northug fikk det som han ville tirsdag.

Norges Skiforbund går tilbake på kravet om at han må kutte avtalen med Coop, lar ham fortsette som før, og ønsker ham velkommen på landslaget i sesongen som kommer.

«Knock out»-seier til Team Northug, mener Randi Gustad.

– Skal ha ros for å erkjenne at de har tatt feil
– Det er ingen tvil om hvor makten har ligget i dette prinsipielt viktige spørsmålet. Dette er 100 prosent en full seier til Northug, som nå får fortsette med «pose og sekk»-varianten. Og så har man brukt en litt sånn politisk, populær variant med å sette ned et utvalg for å diskutere denne modellen med landslaget videre, sier advokaten og TV 2-eksperten.

– Så når styret sier at dette ikke er en full seier til Northug så må de lenger ut på landet?

– Ja, det er klart. Og så undergraver man sitt eget vedtak som bare er litt over et år gammelt. Så det er klart det er vanskelig. Samtidig skal de ha ros for å erkjenne at de har tatt feil.

Feil eller ikke: styret i forbundet vil ikke vedgå at Northug gikk seirende ut av også denne kampen.

– Ser du at det utad kan se ut som om Petter Northug setter premissene her og styrer alt?

– Det er ingen tvil om at dette er en vanskelig sak. Vi har aldri lagt skjul på at den har utfordret landslagsmodellen vår. Derfor har vi hatt en lang og grundig prosess på det, og nå konkluderer med at vi åpner for å videreføre avtalen fra i fjor, sier skipresident Erik Røste noe diffust. 

– Northug har all makten
Heller ikke Torbjørn Skogstad, som leder langrennskomiteen, vil gå med på at forbundet taper ansikt i denne saken.

– Nei, jeg føler vedtaket i dag er ganske riktig på den måten at det viser at vi har syv ulike grener som har behov for å kunne gjøre individuelle tilpasninger. Nå har vi flyttet ansvaret over slik at langrenn for lov til å håndtere en enkeltutøver i langrenn, sier han.

Skogstad og hans gruppe står nå fritt til å tilby Northug en plass på landslaget, men det er selvsagt opp til 29-åringen selv om han vil takke ja til tilbudet som måtte komme.

– Hvordan blir dette om et år når Coop-avtalen går ut og skistyret har vist at Northug egentlig får gjøre som han vil?

– Det er dette enkelttilfellet som har skapt hodebryet her, og det at han har hatt en helt fantastisk sesong ligger der, selvfølgelig. Forbundet sier at de har høstet erfaringer av sesongen som har vært. Det handler jo om at han vant det han skulle og var helt fantastisk. Så spørsmålet er om det hadde sett annerledes ut om prestasjonene også hadde vært annerledes. Men nå har Northug all makten selv, som han egentlig har hatt hele veien, og det er jo ikke sikkert at han vil fortsette med dette (å være en del av landslaget, journ.anm). Det må jo han bruke tid på med sitt «team» - om han vil gå langløp og da stå utenfor, eller om han vil gå inn på den samme avtalen han hadde i fjor, sier Gustad.