Northug får fortsette på landslaget - forbundet trekker kravet

Petter Northug må ikke bryte avtalen med Coop.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

GARDERMOEN/OSLO (TV 2 Sporten): Tirsdag ettermiddag møttes styret i Norges Skiforbund på Gardermoen for å diskutere den mye omtalte Northug-saken. 

Altså: Northugs fremtid på landslaget.

Resultatet ble at Northug får lov til å fortsette på landslaget på samme måte som tidligere i ett år til. Med andre ord må han ikke avvikle avtalen med Coop for å få gå verdenscup neste sesong.

– Langrennskomiteen gis nå mulighet til å videreføre fjorårets avtale med Petter Northug i en sesong til mens utredningsarbeidet (om den fremtidige landslagsmodellen, journ.anm) pågår, sa skipresident Erik Røste, og leste så opp ordlyden i vedtaket:

– Skistyret ber om at langrennskomiteen tilbyr Petter Northug en plass på landslaget for sesongen 2015/2016. En eventuell landslagsavtale mellom Norges Skiforbund (NSF) og Petter Northug skal inngås snarest mulig. Avtalen skal være i forhold til NSFs regler og ikke medføre at NSF misligholder noen av forbundets avtaleforpliktelser.

Derfor går de tilbake på vedtaket
Skistyret velger med det altså ikke å følge sitt eget vedtak om at at en privatlagsløper ikke ikke kan stå utenfor landslaget og i tillegg gå for Norge i verdenscupen og i mesterskap

– Dere vil helt sikkert stille spørsmål ved hvorfor vi har endret syn i forhold til vedtaket som ble gjort våren 2014. Hovedgrunnen til det er at vi faktisk må erkjenner, og det er ikke vanskelig å erkjenne, at det fungerte bra i vinter. Resultatene er én ting, men det har også fungert bra for langrenn. Det har vært et viktig argument for skistyret i forhold til det vedtaket. Det andre er at mens utredningsarbeidet pågår, så mener styret at det vil være riktig å videreføre den avtalen vi hadde i fjor som best mulig tar hensyn til behovene til alle partene.

«Utredningsarbeidet» Røste snakker om dreier seg om det andre vedtaket som ble fattet tirsdag. Styret vedtok nemlig at det skal settes ned et utvalg for å se på fremtiden og utviklingen av den nåværende landslagsmodellen for å sikre et «robust og bærekraftig» landslag også i årene som kommer.

Northug-manager: – En stund siden vi har hatt dialog
Da TV 2 snakket med Røste etter pressekonferansen, ville ikke skipresidenten gå med på at det nå fremstår som om Northug setter premissene i denne konflikten.

– Betyr dette at et vedtak i skistyret ikke er så mye verdt?

– Et vedtak står jo forsåvidt til et nytt vedtak, og det har vi brukt god tid på nå. Med erfaringene fra i vinter, har vi konkludert med at vi kan videreføre avtalen fra i fjor.

– Gjorde Northugs VM-suksess, hvor han ble kongen med fire gull, det vanskeligere for skiforbundet?

– Nei, det har ikke vært diskutert i denne sammenhengen. Skistyret har vært opptatt av prinsippet.

– Ser du at dette utad kan se ut som om Petter Northug setter premissene her og styrer alt?

– Det er ingen tvil om at dette er en vanskelig sak. Vi har aldri lagt skjul på at den har utfordret landslagsmodellen vår. Derfor har vi hatt en lang og grundig prosess på det, og nå konkluderer med at vi åpner for å videreføre avtalen fra i fjor.

Northugs manager, Are Sørum Langås, har følgende kommentar til TV 2:

– Det er en stund siden vi har hørt fra NSF og hatt dialog med dem, men nå er det naturlig at vi igjen setter oss ned og ser om vi kan komme til en langsiktig løsning.

«Northug-vedtaket»
«Vedtaket» det refereres til over er vedtaket skistyret traff i fjor som sier at en privatlagsløper ikke på samme tid kan stå utenfor landslaget og representere Norge i verdenscupen og i mesterskap. Særavtaler som den Northug hadde med Coop i fjor er heller ikke lenger tillatt. 

Blir det besluttet at vedtaket skal opprettholdes og følges til punkt og prikke, kan Northugs tid på landslaget være over.

Til stede på pressekonferansen er skipresident Erik Røste, generalsekretær Stein Opsal, og leder i langrennskomiteen, Torbjørn Skogstad.

Splittet styre
Konflikten mellom Northug og skistyret har pågått i lang tid og dreier seg om Northugs private sponsoravtale med Coop.

Løpere kan nemlig ikke gå for Norge om de har sponsorer som er i direkte konflikt med skiforbundets egne sponsorer, sier et vedtak skistyret har gjort.

Coop er Northugs sponsor. Spar er forbundets. Derfor har forbundet satt som krav til Northug-leiren at Coop-avtalen må sies opp om han skal få gå verdenscuprenn neste sesong.

Vedtaket er imidlertid ikke helt uproblematisk også for forbundet. 

Forrige uke ble det nemlig rapportert at forbundet er delt i synet på hvordan man skal håndtere vedtaket. VG kunne avsløre at det på et styremøte i Norges Skiforbund ble holdt en avstemning rundt hvorvidt man skulle beholde vedtaket eller ikke. 

Den avstemningen endte 7-5 i favør av å beholde det, men skipresident Erik Røste skal ha vært en av de som stemte mot.