Donald Trump vil bli pre$ident i USA

Milliardæren stiller som presidentkandidat i 2016.

Fire ganger før har milliardær Donald Trump (69) fundert høyt på å stille til presidentvalg i USA. Tirsdag kaster seg inn i nominasjonskampen og har kunngjort at han vil forsøke å bli republikanernes presidentkandidat til valget i 2016.

– Jeg stiller offisielt til valg som USAs president, og vi skal gjøre dette landet stort igjen, sa han til publikum i New York tirsdag under slagordet «Make America Great Again!».

Se annonseringen øverst i saken.

Trump ligger for øyeblikket på niendeplass på nettstedet RealClearPolitics gjennomsnittsmåling av republikanske kandidater, selv om det er svært lite sannsynlig at han kan vinne nominasjonskampen.

PRESIDENTKANDIDATER: Her er tolv republikanere som stiller som presidentkandidat for partiet for 2016; Carly Fiorina, Rick Santorum, Rand Paul. Ted Cruz, Dr. Ben Carson and Sen. Lindsey Graham. Marco Rubio, George Pataki, Mike Huckabee. Rick Perry, Donald Trump ig Jeb Bush.  AFP PHOTO / FILES
PRESIDENTKANDIDATER: Her er tolv republikanere som stiller som presidentkandidat for partiet for 2016; Carly Fiorina, Rick Santorum, Rand Paul. Ted Cruz, Dr. Ben Carson and Sen. Lindsey Graham. Marco Rubio, George Pataki, Mike Huckabee. Rick Perry, Donald Trump ig Jeb Bush. AFP PHOTO / FILES

Nyhetsbyrået AP skriver at styrtrike Trump kan ha større innflytelse på primærvalgkampen enn ledere i Det republikanske partiet liker. Han kan være en farlig konkurrent for Jed Bush som annonserte sitt kandidatur mandag.

Trump startet talen med å hamre løs på Mexico og andre internasjonale konflikter.

– Islamister spiser opp Midtøsten. De gjør seg rike. De er i konkurranse med meg, tordnet Trump. 

68-åringen, som aldri har hatt noen politiske verv, uttalte i mars at han har satt sammen en komité som skulle undersøke hvorvidt han bør stille. Trump har også leid inn personale i både Iowa, New Hampshire og South Carolina, delstatene som holder de første nominasjonsvalgene og -møtene tidlig i 2016.

Styrtrike Trump har i årevis vært en høylytt kritiker av president Barack Obama. Han har blant annet blitt latterliggjort for gjentatte ganger å ha stilt spørsmål ved om Obama virkelig var født i USA.

I kunngjøringen angrep han heftig Barack Obamas helsereform og anklaget presidenten blant annet for å ha ført en svak handels- og utenrikspolitikk.

– Obama er ute og spiller golf når Obama-care slår inn. Og det vil bli en katastrofe, sier Trump.

– Vi trenger en sterk leder. Vi trenger en som kan rydde opp. Vi trenger også en dyktig «cheerleader». Jeg trodde Obama var en Cheerleader - en som kunne samle nasjonen, men han var det motsatte. Vi trenger en som tar merkevaren USA og gjør den stor igjen, sier Trump.

Han lover han skal bringe arbeidsplasser tilbake fra Asia, og skaffe arbeid til flere amerikanere.

Den 69 år gamle Trump er newyorker av tysk og skotsk avstamning. Som 13-åring ble han sendt på militærskole av foreldrene. Han har tjent seg søkkrik blant annet på eiendom, og er god for 70 milliarder kroner.

Milliardæren er verdenskjent som forretningsmann, reality-TV-personlighet og er ekstremt dyktig til å promotere seg selv.