Gresk tragedie kan gi norsk ferielykke

På ferie i Hellas? Dine euro i kontanter kan gi deg mye større kjøpekraft over natten dersom Hellas trekker seg ut av eurosonen. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Heller ikke denne helgen klarte Hellas og EU å bli enige om en nedbetalingsplan for den enorme greske statsgjelden.

Og mens en avtale fortsatt er i det blå, lurer titusenvis av norske Hellas-ferierende hva som vil skje dersom Hellas går ut av eurosonen, mens de er på ferie.

Annenhver norsk charterturist til Hellas

Langt fra Aten og krisestemning er det lite som minner om økonomisk kollaps på greske øyer, der turistene for alvor har funnet sin plass i solen denne sesongen.

Nesten annenhver norske charterturist legger turen til Hellas denne sommeren, i følge tall fra reisebyrået Ticket, til tross for at Hellas plutselig kan trekke seg ut av Eurosonen.
TV 2 møter noen norske turister på vei til den greske øya Kos på Gardermoen.

– Det er ikke første gangen vi reiser til den plassen, jeg tror ikke det er så veldig plagsomt der, sier Rolf Vidar Jensen i innsjekkingen.

– Vi bruker kort så lenge vi kan, og så vi eurosedler i bakhånd, legger hellasfarer Espen Garstad til.

Hos Lilleput reiser i Drammen, merker man i tillegg til stor pågang på bestillinger, at folk ber om råd om hvordan de skal ta høyde for en såkalt grexit:

– Folk ringer og lurer på om de skal ha ekstra kontanter med seg. Det har vi ikke noe klart svar på, sier Manolis Pantelellis, nestleder i det familiedrevne reisebyrået som har sendt tusenvis av nordmenn til Hellas siden 1978. – Vi bare råder folk å følge med på nyhetene, ingen vet hva som kommer til å skje.

– Ta med euro i kontanter

Så hva vil egentlig skje dersom Hellas dropper euroen over natta? Vi tok med oss spørsmålet til valutaavdelingen i Norges største bank. – Dersom det skjer at Hellas trekker seg ut av eurosonen vil dette sannsynligvis skje over en helg, forklarer analytiker Magne Østnor i DNB.

– Man vil oppleve noen dager med vanskelig elektronisk betaling, og rådet er dermed å ta med seg noen ekstra kontanter (euro) til å kunne klare seg gjennom de bankstengte dagene, sier han. Så, når bankene åpner igjen, vil det igjen være mulig å ta ut det som eventuelt ville bli «nye drakmer».

Mer å rutte med over natta

– Det vi har gjort er å ta med litt ekstra euro dersom det skulle bli stengte minibanker og vi trenger litt kapital, sier Kos-passasjer Espen Garstad.
Og de som så har euro i kontanter til overs vil faktisk få mer å rutte med på kort tid:

– En euro vil fortsatt være en euro, og skulle Hellas gå ut av eurosamarbeidet, vil du faktisk få mer igjen for euroene dine fordi de nye drakmene vil fort falle i verdi sier DNBs Magne Østnor.

Betal med kort

Mange lurer også på hvordan de kan bidra til å styrke den greske økonomien. Svaret er enkelt: betal med kort!

– Når man betaler med kort, er butikken, tavernaen eller restauranten nødt til å utstede en gyldig kvittering. Da er man sikker på at ti prosent moms går til statskassa og fellesskapet, sier Manolis i Lilleput reiser.

– Betaler du cash kan du fort ende opp med å betale svart og bidra til skattesnyteri, advarer han.