Nå kan Danmark få enda 
strengere asylpolitikk

Våre naboer i sør har allerede den strengeste asylpolitikken i Norden. Nå vil flere partier stramme ytterligere inn.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Innvandringspolitikk har blitt hovedtema i den danske valgkampen.

Mens det er bred politisk enighet om hvor mange syriske flyktninger Norge skal ta imot de neste årene, konkurrerer danske politikere om å love innstramming i en innvandringspolitikk som allerede er langt strengere enn den norske.

Partiene nærmest kjemper om å stramme mest inn. Mandag kom Dansk Folkeparti med ytterligere et forslag om innstramning.

Partileder Kristian Thulesen Dahl tar til orde for å stanse behandlingen av asylsøknader for kriminelle, uansett hvor liten forseelsen er.

– Vi vil ikke tolerere noen form for kriminalitet. Hvis man søker asyl i Danmark, så må vi kunne forlange at man holder seg på den smale sti mens asylsøknaden blir behandlet, sier Thulesen Dahl til TV 2.

– Da snakker du om alle typer kriminalitet?

– Det er underlig å si at det er ok å stjele en sykkel eller stjele i supermarkedet. Nei, selvfølgelig er ikke det ok. Hvis man begår kriminalitet, så stopper vi behandlingen av asylsøknaden din. De virkelige flyktningene vil nok holde seg i skinnet og la være å begå kriminalitet, sier partilederen for Danmarks tredje største parti.

Får støtte

Forslaget får allerede støtte fra flere av de andre partiene. I helgen lovet den borgerlige statsministerkandidaten Lars Løkke Rasmussen fra Venstre innstramninger i innvandringspolitikken. 

– Den første oppgaven for en ny regjering blir å hasteinnkalle Folketinget for å få utlendingspolitikken på rett kjøl igjen, sa Løkke Rasmussen på et valgmøte.

De danske politikerne kniver nærmest om å stramme mest inn. Også statsminister Helle Thorning-Scmidt fra Sosialdemokratene vil stramme inn under slagordet «Kommer du til Danmark, skal du arbeide».

– Absurd

En av få toppolitikere som tar til motmæle er lederen for Radikale Venstre, Morten Østergaard, som er visestatsminister i Danmark.

– Asyl skal man ha om man er forfulgt, og begår man kriminalitet mens man er her, så skal man behandles som andre. Jeg synes forslaget er absurd, sier Østergaard til TV 2.

Torsdag går danskene til urnene. Skal du følge danske mediers dekning av innspurten? Vi gir deg en innføring i danskenes intrikate bokstavlek.