SÆRSTILLING: Kjetil Janrud mener Northug-tvisten står i en særstilling i norsk idrett. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
SÆRSTILLING: Kjetil Janrud mener Northug-tvisten står i en særstilling i norsk idrett. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Jansrud: – Hadde ikke vært mulig for meg å stå utenfor landslaget

Kjetil Jansrud (29) mener idretten er tjent med en fellesskapsmodell. 

Oslo (TV 2): Mens Skistyret sitter i forhandlinger om Petter Northugs fremtid, har Kjetil Jansrud heller ikke skrevet under avtalen med Skiforbundet. 

Han står likevel fast på at det ikke er noe alternativ for alpinistene å stå utenfor landslaget. 

– Jeg tror det ville blitt vanskeligere for oss å gjøre det samme som Northug. Vi har færre stjerner, og mindre budsjett. Så hvis en av oss skulle gått ut ville det kostet fellesskapet i alpint veldig, veldig mye. Så jeg tror rent praktisk det ikke hadde vært noen mulighet for å gjøre det, og det hadde vært en dårlig idé for oss, sier han til TV 2. 

– Fellesskapet trumfer alt annet
Northug-tvisten med Skiforbundet utfordrer den norske landslagsmodellen, men Jansrud mener ikke nødvendigvis at mange utøvere vil følge i trønderens fotspor dersom døren åpnes. 

– Det blir jo en veldig spennende tid for den norske landslagsmodellen, for vi ser jo rokkeringer nå som det ikke har vært mulig å gjøre tidligere. Man må alltid prøve å finne løsninger for de aller beste hvis de ønsker det, det mener jeg oppriktig. Men jeg tror ikke det fungerer for så mange andre. Jeg tror ikke det nødvendigvis er sånn at hvis man tillater det Northug gjør, så vil alle andre gjøre det. Jeg syns verdien for idretten for samfunnet tjener på en fellesskapsmodell. Hvorvidt den er gått ut på dato og trenger litt nye regler veit jeg ikke, men jeg er i alle fall veldig tilhenger av den, sier han. 

For selv om Jansrud har forståelse for Northugs opplegg, mener han likevel at fellesskapet må komme først. 

– Man kan ikke garantere hvordan det blir i fremtiden, og nå baner jo Northug på en måte litt vei. Men min personlige mening er at den landslagsmodellen vi har, og det fellesskapet vi har rundt oss trumfer alt annet, slår han fast.

– Er det egoistisk å ikke slutte seg til fellesskapsmodellen?

– Ikke hvis du har behov for det. Jeg har det ikke, så det ville vært egoistisk for meg å gå ut nå bare for å tjene penger. Men der det ligger andre motivasjonsfaktorer bak kan man nesten ikke klandre folk for å ønske å gjøre noe annet. 

– Ingen dramatikk
Mot slutten av forrige sesong sa Jansrud til TV 2 at han syns det var urettferdig at Aksel Lund Svindal og Henrik Kristoffersen fikk inngå særavtaler med egne sponsorer på drikkeflaske og hjelm. 

Disse betingelsene har fortsatt ikke endret seg for Vinstra-gutten, men han er nå noe mer nedtonet i uttalelsene. 

– Betingelsene mine har ikke endret seg. Jeg mener fortsatt at mulighetene skal være like for alle, men samtidig så ligger det ikke noe konflikt der mellom meg og forbundet. Vi har en prosess gående, og i utgangspunktet noe som løser seg helt fint for oss. Det som kunne vært en konflikt er ikke en konflikt fra min side, og Skiforbundets side, sier han. 

Han mener det ikke ligger noen konflikt bak at han ennå ikke har skrevet under avtalen med forbundet. 

– Det er ingen dramatikk i det. Det har vært veldig vanlig fra min side at jeg ikke skriver under før sent. Når det er sagt så skjønner jeg at fra Skiforbundets side så pusher de litt grenser i forhold til at alle idrettene er inne under samme paraply. Så jeg vil nok tippe at jeg skriver under ganske snart, forsikrer han.