Tommy Sharif og broren er pågrepet av politiet

Den tidligere dekkongen Tommy Sharif ble pågrepet i ni-tiden tirsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tommy Sharif sitter tirsdag i politiavhør, siktet for grov unndragelse fra egne konkursbo.

– Det vi kan si er at han ble pågrepet cirka klokken ni, og han er siktet for mistanke om unndragelse fra konkursbo etter straffelovens paragraf 283, sier leder for økoteamet i Romerike politidistrikt, Bjørn Ivar Thune, til TV 2.

– Selve pågripelsen foregikk stille og rolig utenfor en adresse i Oslo, sier Thune. 

Fant stor sum penger

Tirsdag ettermiddag får TV 2 bekreftet at Sharifs bror også er pågrepet av politiet. 

– Han sitter i avhør på Romerike. Det er også funnet en stor sum penger, sier Thune.

Politiet har også søkt gjennom lokalene til dekkongen med en spesialtrent hund, på jakt etter bevis. Blant annet gjorde hunden søk i flere dekk i lokalet, men det er uvisst om det er her den store summen penger ble funnet.

Det var Dagens Næringsliv som først omtalte saken.

Pågrepet på dekksenteret

Tommy Sharif (39) startet med salg av dekk og felger fra foreldrenes garasje på Romerike, og ble mangemillionær med høy medieprofil. Samtlige av Sharifs ni selskaper er nå under konkursbehandling etter at Sharif selv har begjært oppbud.

HUNDESØK: Politi med hund undersøker tirsdag lokalene til dekkfirmaet Sharif på Alnabru i Oslo. Den tidligere bildekkmillionæren Tommy Sharif er pågrepet av politiet og sitter tirsdag i politiavhør, siktet for grov unndragelse fra egne konkursbo.
Foto: Cornelius Poppe, NTB scanpix
HUNDESØK: Politi med hund undersøker tirsdag lokalene til dekkfirmaet Sharif på Alnabru i Oslo. Den tidligere bildekkmillionæren Tommy Sharif er pågrepet av politiet og sitter tirsdag i politiavhør, siktet for grov unndragelse fra egne konkursbo. Foto: Cornelius Poppe, NTB scanpix

– Bakgrunnen for siktelsen er konkursene og de opplysningene om unndragelse fra konkursboer som har kommet frem fra bobestyrer og skatteetaten, sier Thune.

Siktelsen har en strafferamme på seks års fengsel. Det er ennå ikke tatt stilling til om Sharif begjæres varetektsfengslet.

Sharifs forsvarer John Christian Elden sier hans klient ikke er avhørt om detaljene i saken. De har heller ikke sett saksdokumentene.

– Så vi kan ikke gi ytterligere kommentarer nå, sier Elden til TV 2 tirsdag ettermiddag.

Ulovlige lån i millionklassen

Under bobehandlingen av Sharifs selskaper i Nedre Romerike tingrett mandag, var gjennomgangstonen er at det i flere av selskapene ble levert manglende regnskap, det var ulovlige lån i millionklassen, og selskapene ble drevet for kreditors regning, skriver Nettavisen.

Bostyrer Christian Lundin mistenker økonomisk kriminalitet og varsler mulige omstøtelser av transaksjoner og styreansvar for Sharif. 

– Disse pengene tilhører selskapene i Sharif-systemet, og Tommy Sharif har sagt seg enig i at pengene verken er hans eller sønnens. Dette er midler vi vil ha tilbake, sa bostyrer Christian Lundin mandag.

Lundin har hatt problemer med å få tilgang på fjorårsregnskapet. En dataserver som inneholder regnskapet skal være fjernet, og det samme skal gjelde kameraovervåkingsutstyr og flere harddisker. Kun Sharif har tilgang på rommet der dette var oppbevart, sa Lundin i retten.

Overførte 2,9 millioner til seg selv

Ifølge en kjennelse fra Romerike tingrett har Sharif overført vel 2,9 millioner kroner fra flere av selskapene sine til seg selv i 2013 og i 2014, penger som ikke ble innberettet til skattemyndighetene, skriver Dagens Næringsliv.

Overføringene er av en slik størrelse at det ifølge kjennelsen må regnes som grovt skattesvik.

– Han kan ikke kjenne seg igjen i denne siktelsen, og han er heller ikke foreholdt noen konkrete spørsmål eller utbetalinger fra politiets side, så det er vanskelig å si noe mer nå. Han vil samarbeide og svare på spørsmål politiet måtte ha når de kommer med det, sier Elden til TV 2.

I mai ble det kunngjort at det ble åpnet for konkurs i åtte av Sharifs selskaper

  • Dekkongen Sharif Oslo AS - Gjeld: 500.000
  • Europtyre AS - Gjeld: 500.000
  • Sharif Holding AS - Gjeld: 85 millioner
  • Sharif Invest AS - Gjeld: 2 millioner
  • Sharif Tommy AS - Gjeld: 300.000
  • Sharifs Dekksenter AS - Gjeld: 2 millioner
  • Starum AS - Gjeld: 250.000
  • Hov Møbel Eiendom AS - Gjeld: 4 millioner

Samlet gjeld i alle Sharifs selskaper er nesten 98 millioner kroner. I tillegg ble Sharifs Truckwash AS slått konkurs tidligere i år.

TV 2/NTB