Tommy Meek er den siste i Norge med fagbrev som
karosserimaker. Mange var skeptiske til den sære utdannelsen og jobben, men
Tommy selv elsker yrket sitt.
Tommy Meek er den siste i Norge med fagbrev som karosserimaker. Mange var skeptiske til den sære utdannelsen og jobben, men Tommy selv elsker yrket sitt.

Tommy (30) er Norges siste karosserimaker

Gikk sin egen vei og har aldri angret. 

Norsk, matematikk, samfunnsfag og andre teoretiske skolefag var langdryge greier for en kreativ kar med stor skapertrang og sansen for det estetiske. Da passet fag som forming, sløyd og håndarbeid bedre.

Dermed var på mange måter veien til et praktisk yrkesvalg langt på vei lagt og med en far som drev Slemmestad Karosseri - så er det kanskje ikke noen overraskelse at det praktiske ble kombinert med bil.

For slik ble det. Men det ble mer, for Tommy Meek er nemlig perfeksjonist og i tillegg godt over middels interessert i det han driver med. Det er tydeligvis en god kombinasjon.

Ville ikke bare skifte skjermer og støtfangere

Tommy ble i alle fall tildelt æresmedaljen for fagprøven sin som bilskadereparatør. Året etter vant han også NM i bilskade.

Men Tommy ville lære mer, dykke dypere og tilegne seg enda mer kunnskap. I 2012 tok han derfor fagbrev som karosserimaker med den sjeldne påskriften «meget godt bestått». Han er innehaver av det aller siste fagbrevet som karosserimaker i Norge.

– Jeg ville ikke bare stå og skifte ødelagte skjermer og støtfangere, jeg ville dypere ned i materien.

– Dessuten synes jeg det er litt synd at gamle, tradisjonsrike håndverkyrker bare forsvinner sier den sympatiske og stillfarne 30-åringen.

De siste årene har han drevet Meek custom og coachbuilding. som en slags egen avdeling innunder Slemmestad karosseri.

Bare to Opel Diplomat i Norge - og Lars har begge!

Lager nye karosserier til gamle biler

Her bygges, restaureres og customiseres biler på gamlemåten. Her brukes det engelske hjul til å forme karosseriplater, her brukes det sandsekker, mothold og gammeldagse oppretterhammere.

– Jeg liker utfordringer. Det aller, aller meste kan lages. Men ofte begynner jeg med å lage verktøyet for å kunne lage delene etterpå.

– Jeg legger stor vekt på å få det det til å se helt autentisk ut – slik som det var fra fabrikk. Det gjelder også ombygginger og modifiseringer. Så det er en prosess som tar litt tid. I alle fall når man skal lage et karosseri til en hel bil.

Arve har Europas lengste campingvogn

Bygde Skandinavias vakreste bil

– Et av de største prosjektene jeg har gått løs på er å bygge et helt nytt karosseri til en gammel Bugatti. Da får man virkelig bruk all kreativitet, kunnskap og for så vidt også tålmodighet, men jeg elsker det. Rett og slett! For meg er dette lidenskap og jeg kan leve meg så inn i det at jeg glemmer både tid, sted og lunsjen innimellom også.

Også Skandinavias vakreste bil har han på samvittigheten.

– Ja, jeg gjorde en jobb på en Plymouth 1936, et rent custombygg. Jeg var ganske heldig med den. Den vant mange og tjue priser. Blant annet som Skandinavias vakreste bil i 2013, forteller han nøkternt.

Det er i ikke mye selvskryt der i gården…

Det er med andre ord liten grunn til å tvile på at Tommy er riktig mann på rett sted. Han har også både en ydmykhet og en yrkesstolthet i forhold til det han holder på med som vi ikke ser så veldig ofte.

Så lav og bred skal ungdomsbilen være

Var aldri i tvil - tross advarsler

Men veien har vært kronglete å gå.

– Veldig få hadde tro på at jeg skulle kunne leve av dette. Selv var jeg aldri i tvil, men forsto såpass at det ville ta litt tid. Så langsiktighet, tålmodighet og det å bygge stein på stein har vært stikkord for meg underveis.

Selv nevner ikke den beskjedne karosserimakeren at kvalitet i enhver detalj og førsteklasses håndverk også har vært betydelige suksessfaktorer.

– Jeg har vel holdt på i rundt ti år med dette– og nå føler jeg endelig at snøballen begynner å rulle på alvor. Jeg kan takke ja til de jobbene jeg har mest lyst på, og faktisk leve av dette. Det er jeg utrolig takknemlig for. 

– Målet mitt har aldri vært å bli rik, men å drive med det jeg brenner for. Det er det som er det viktigste for meg, forklarer han.

Denne rustholken gikk for nesten 15 millioner kroner


Familieselskap i garasjen

Og til salt i maten må det ha blitt. Nå har nemlig Tommy og samboeren kjøpt hus i Hyggen utenfor Drammen og gleder seg til å flytte dit i løpet av sommeren. Så da blir det kanskje oppussing hjemme også.

– Ja, det gjør nok det. Men hos oss har vi ofte familieselskapene i garasjen. Ettersom både jeg og fatter'n er litt garasjenisser, så passer det jo godt at min svenske svigerfar også driver med bilbygging. Så vi gutta ender ofte opp i garasjen ...

– Jeg traff han før jeg traff den søte datteren hans, som nå er min samboer. Det gjelder jo å velge svigerforeldre med omhu, vet du, sier karosserimakeren og blunker lurt ...

Les også: - Er det mulig å mekke på en Ferrari selv?