Taklet ikke blod og gørr – Vegard (27) ville ikke være med på fødselen

Tobarnsfaren fra Tromsø valgte å bli hjemme da samboeren skulle føde sitt andre barn.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

At kvinnen er den som har mest vondt under fødselen er ingen hemmelighet. Men i enkelte tilfeller kan selve fødselen være like traumatisk som for far som for mor.

ALENE: Camilla Isaksen syntes det var greit at mannen valgte å bli hjemme da hun skulle føde for andre gang. Foto: Privat.
ALENE: Camilla Isaksen syntes det var greit at mannen valgte å bli hjemme da hun skulle føde for andre gang. Foto: Privat.
ENDELIG SAMMEN: Pappa Vegard Larsen var på plass bare timer etter fødselen, og beskriver opplevelsen som like sterk selv om han ikke var tilstede ved fødselen. Foto: Privat.
ENDELIG SAMMEN: Pappa Vegard Larsen var på plass bare timer etter fødselen, og beskriver opplevelsen som like sterk selv om han ikke var tilstede ved fødselen. Foto: Privat.

Mens Camilla Isaksen (26) lå og fødte på sykehuset, holdt barnefaren Vegard Larsen (27) seg hjemme. I stedet for ble Camillas mor med på fødestuen.

Mye blod

Paret fra Tromsø har to barn sammen. Da eldstedatteren Eyla (5) skulle fødes, ble Vegard med på fødestuen.

– I begynnelsen gikk det veldig greit, men etterhvert så jeg at hun hadde det veldig vondt. Jeg følte meg uvel og fikk beskjed om å gå ut. Jeg spydde og ble skikkelig dårlig. Så møtte jeg jordmor som sa at jeg måtte manne meg opp og gå inn og støtte henne, forteller Vegard til God morgen Norge.

Den vordende barnefaren forsøkte på nytt.

– I døra møtte jeg et speil som reflekterte alt som skjedde. Da ropte jeg bare inn og spurte hvor jeg skulle plassere meg, fortsetter han.

Han beskriver hele opplevelsen som veldig sterk.

– For min del var det mer enn nok. Hun lå og skreik, og det var veldig følelsesmessig. Jeg var bekymret for om det gikk bra og hvordan de neste minuttene skulle bli. Det var mye blod og gørr som jeg ikke taklet, sier han.

Camilla husker godt at samboeren ble dårlig, men hadde ikke tid til å tenke på det der og da.

– Jeg fikk med meg at han gikk ut, men jeg hadde en jobb å gjøre, sier hun.

Ikke én gang til

Paret kom seg begge helskinnet gjennom fødselen, men da Camilla ble gravid på nytt, bestemte de at de ikke ville oppleve det samme igjen. Sammen tok de avgjørelsen om at Vegard skulle bli hjemme.

– Jeg følte at jeg ikke var en flink støttespiller sist gang, og vi fant ut at det kanskje var bedre at Camillas mor ble med, forteller Vegard.

– Jeg spurte om han ville være med eller ikke. Jeg ville heller ha noen der som kunne støtte meg og som kunne takle det, sier Camilla.

Klok avgjørelse

Overlege ved fødeavdelingen på Ullevål Universitetssykehus, Thorbjørn Brook Steen, sier at dette langt fra et uvanlig problem.

– Mange menn føler at de er litt tvunget til å bli med. De synes ofte at det er vanskelig å finne plassen sin, sier han.

Likevel synes tobarnsfaren Vegard at man burde være sikker før man bestemmer seg for å droppe fødestuen.

– Jeg synes at alle burde prøve den første gangen, og det gjorde jeg. Men dette må være opp til hver enkelt, sier Vegard.