FINN FJESET: Noen er helt ansiktsblinde, mens andre er såkalte supergjenkjennere. Under kan du sjekke hva slags type du er. Foto: University of Greenwich
FINN FJESET: Noen er helt ansiktsblinde, mens andre er såkalte supergjenkjennere. Under kan du sjekke hva slags type du er. Foto: University of Greenwich

Ansiktstesten ser enkel ut, men bare to prosent klarer den 

Sjekk om du er en «supergjenkjenner» her.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

28. august i fjor forsvant 14 år gamle Alice Gross i London.

Hun ble sist sett på et opptak fra et overvåkingskamera da hun gikk elvelangs med en sort sekk på ryggen

KORNETE: Det var ingen enkel sak å kjenne igjen Alice Gross på overvåkningkameraopptakene, men politiets supergjenkjennere klarte det. Foto: Scanpix
KORNETE: Det var ingen enkel sak å kjenne igjen Alice Gross på overvåkningkameraopptakene, men politiets supergjenkjennere klarte det. Foto: Scanpix

Hele 600 betjenter i London-politiet ble satt på saken for å lete etter jenta.

Ti av disse betjentene var spesialtrent letemannskap, og de fikk testet ut sine helt spesielle evner til å gjenkjenne ansikter – og lykkes. 

Du har kanskje fått med deg politikvinnen «Beate Lønn» i Jo Nesbøs (55) krimbøker om «Harry Hole»? Hun har en helt egen evne til å gjenkjenne ansikter. 

Hun er en såkalt «super-recogniser», altså supergjenkjenner. Etter at University of Greenwich la ut en supergjenkjennertest på nettet, har britene gått mann av huse for å teste om også de har den helt spesielle evnen til å gjenkjenne ansikter.

ER DU EN SUPERGJENKJENNER? Ta testen her!

Tittet i flere tusen timer

De ti betjentene i London gikk gjennom flere hundre opptak fra overvåkningskameraer fra områder de antok at Alice Gross hadde oppholdt seg i, og de brukte flere tusen timer på å analysere opptakene. 

Takket være at teamet klarte å spotte jenta på en rekke kornete opptak, fant de henne fem uker senere omkommet i River Brent. Like etter pågrep de den latviske byggearbeideren Arniz Zalkalns.

–  Holdningen pleide å være at alle med to øyner kunne se på opptak fra overvåkingskameraer, men ikke alle ser ting på samme måte, sier politiinspektør Mick Neville til BBC.

MANNEN BAK: Psykolog Richard Russell står bak navnet «super-recogniser» etter å ha forsket på fenomenet. Foto: Gettysburg College
MANNEN BAK: Psykolog Richard Russell står bak navnet «super-recogniser» etter å ha forsket på fenomenet. Foto: Gettysburg College

Neville leder London-politiets Central Forensic Image Team, som blant annet består av ansatte som har en helt egen evne til å gjenkjenne ansikter såvidt har sett tidligere.

Slik tester du deg selv

Det er mange som lurer på om de har den spesielle evnen.

Derfor har University of Greenwich ut en test hvor du kan sjekke om også du er en supergjenkjenner. Her kan du ta testen!

Testen går ut på at det først blir vist et bilde av en person. På neste skjermbilde blir det vist et bilde av åtte personer, og du skal finne frem til personen du så på det første bildet.

Bildene blir mer og mer uskarpe, og bare en supergjenkjenner klarer til slutt å bestå testen.

Forsket på gjenkjennelsesevnen 

Psykolog Richard Russell ved Gettysburg College in Philadelphia sier til nettstedet at forskere såvidt har begynt å forstå hvorfor noen mennesker har evnen, og ikke minst hvordan mennesker med denne evnen fungerer.

Russell var den som først ga mennesker med gjenkjennelsesevnen navnet «supergjenkjenner» da han i 2009 jobbet på Harvard University og forsket på mennesker med prosopagnosia, altså ansiktsblindhet. 

De som lider av prosopagnosia ser ansikt, men husker dem ikke.

Han konkluderte med at rundt to prosent av oss har lidelsen, og Russell bestemte seg for å sjekke hva som var i den andre enden – hvor mange har en fantastisk evne til å gjenkjenne ansikter? 

Svaret ble at også to prosent av oss har en unik evne til å kjenne igjen 80 prosent av ansiktene vi har sett før.  

Frykter å bli stemplet som stalker

– Opplever du ofte at du gjenkjenner folk utenfor kontekst, er det en indikator. Hvis du oftere kjenner igjen folk enn de kjenner igjen deg, er også dette en indikator, sier han.  

Og: 

– Mange forteller at de ikke er helt sikre på om de skal prate til personene de gjenkjenner. Ofte er det noen de bare tilfeldigvis vet om, og de frykter at de kan virke som en stalker. Noen bare later som om de ikke kjenner andre igjen.

Enn så lenge vet ikke forskerne helt hvorfor noen av oss har evnen til å gjenkjenne ansikter så bra, men flere tror at gjenkjennelsesprosessen skjer i området i hjernen som heter fusiform gyrus, som ligger i temporallappen.

I dette området blir også farger blir prosessert. 

Abnormiteter i dette området blir ofte koblet til ansiktsblindhet.

Kjenner igjen mamma etter to dager

Evolusjonspsykologer lar seg fascinere av supergjenkjennerne, fordi de mener at ansiktene våre handler om mer enn bare identitet.

Et eksempel er nyfødte, som etter bare to dager klarer å skille morens ansikt fra andre kvinner sitt. Det er også bevist at seks måneder gamle babyer kan gjenkjenne andre ansikter.

I 2011 var det opptøyer i London. Av 600 gjenkjenninger som London-politiet gjorde, stod én ansatt for utrolige 180 av dem. 

Dette fikk professor i psykologi ved Greenwich-universitetet, Josh Davis til å forske på supergjenkjennerne i London-politiet.

Han fortalte at selv om supergjenkjennerne har én helt spesiell evne, stanser det også der. 

– Evnene deres begrenser seg til ansikt. Da vi sjekket om de klarte å kjenne igjen blomster mer enn andre, klarte de ikke det, uttalte han.