Vegvesenets supervåpen slo til igjen – 30 mistet skiltene

I en og samme kontroll!

Dette er to av de 30 bilene som ble avskiltet under vegvesenets kontroll i Kirkenes. Scanneren som registrerer kjennemerkene på alle bilene som passerer, viste seg igjen å være svært effektiv. Foto: Statens vegvesen/ifinnmark.no/Amedia.
Dette er to av de 30 bilene som ble avskiltet under vegvesenets kontroll i Kirkenes. Scanneren som registrerer kjennemerkene på alle bilene som passerer, viste seg igjen å være svært effektiv. Foto: Statens vegvesen/ifinnmark.no/Amedia.

Vegvesenet gjorde storfangst da de avholdt kontroll på Langsletta ved Kirkenes mandag. 30 kjøretøy ble avskiltet på stedet, skriver ifinnmark.no.

Vegvesenet sitt nyinnkjøpte verktøy, en kjennemerke-gjenkjenner, som er så effektiv at det må kalles et supervåpen, avleser skiltene til passerende biler i begge retninger og registrerer absolutt alle som ikke har papirene i orden. Mandag ble det kontrollert et «par tusen» biler. Derav ble tretti kjøretøy avskiltet med følgende begrunnelser:

– 21 manglet periodisk kjøretøykontroll (EU-kontroll)
– 5 manglet forsikring.
– 2 hadde ikke omregistrert kjøretøyet.
– 2 hadde ikke betalt årsavgift for 2014.


– Uvanlig mange

Geir Arne Vian i Statens vegvesen sier at tretti avskiltinger under en og samme kontroll er uvanlig.

– Det var et stort antall, sier han.

– Vi gjorde det slik at stasjonen ble holdt åpen så lenge kontrollen pågikk. De som fikk bilen avskiltet fikk mulighet til å hente ut dagskjennemerker slik at de fikk fraktet bort bilene sine. Bare seks biler står igjen på parkeringsplassen, sier han.

Hver av eierne av de avskiltede bilene må ut med 1460 kroner for å få skilt på bilene igjen. Og for dem som ikke tok seg råd til å ta EU-kontrollen innen fristen, må belage seg på å ta også ta denne før de får bilen sin på veien igjen.

Fikk en overraskelse

To av disse tretti bileierne som ble stanset mandag, fikk seg en overraskelse. De hadde begge betalt årets årsavgift, men det de ikke visste var at det manglet betaling for fjorårets krav.

– De hadde kjøpt bilen sin i fjor og var ikke klar over denne manglende betalingen, avslutter Vian.

Måtte tegne forsikring

Tre av de fem av de stansede bileierne, som fikk sin bil avskiltet, fikk mulighet til å ringe sitt forsikringsselskap og tegne ny forsikring. De fikk dermed fortsette kjøreturen sin. De to siste var ikke like heldige, ifølge Vian. Han oppfordrer nå bileiere generelt om å sjekke at de har gyldig forsikring, før de drar ut på bilferie.

Tirsdag skal vegvesenet ut på veien og avholde samme type kontroll, bare på et annet sted i Finnmark. Hvor, er ikke kjent for avisen.

Unnskyldningen som ikke virker

Flere av bileierne som ble stanset mandag, og som ikke hadde sørget for å ha bilen på EU-kontroll innen fristen, oppga at de ikke hadde fått beskjed om å ta bilen inn til kontroll. Men bileierne må selv følge med når tid bilen skal inn til kontroll. En enkel huskeregel er at skiltnummerets siste siffer sammenfaller med måneden på året skal kontrollere.

Har du for eksempel 5 som siste tall, skal bilen på EU-kontroll i mai.
Unntaket er 0 og 7. Nummerskilt med 0 som siste siffer skal kontrolleres i oktober, og 7 i november.
Og er bilen registrert i partallsår, kontrolleres den i partallsår (for eksempel 2016). Er bilen registrert i oddetallsår, skal den kontrolleres i oddetallsår (for eksempel 2015).
EU-kontrollen kan tas fire måneder før fristen går ut. Så ha bileier ytterligere to måneder på seg før kjøretøyet blir avskiltet.

– Om fristen er i april måned og bileier ikke leverer bilen til EU-kontroll innen fristen, vil bileier få et varsel i mai om at bilen ikke er EU-godkjent. Så har bileier ennå en måned på seg til å ta bilen inn på verksted, sier Geir Arne Vian.¨

Du kan lese mer om bil og trafikk på ifinnmark.no – her: