HELTER: Det var ingen ullen respons fra brannkonstabel Terje Eik og resten av gutta i brannvesenet. FOTO: Kvinnherad brannvesen
HELTER: Det var ingen ullen respons fra brannkonstabel Terje Eik og resten av gutta i brannvesenet. FOTO: Kvinnherad brannvesen

Slo lam-alarm! Satt fast under bakken og brekte om hjelp

Pensjonisten Kjell Sjos ble lamslått av forbauselse da han hørte noen som brekte under bakken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var sent lørdag kveld at Kjell Sjo oppdaget at ett av de fire lammene hans hadde forsvunnet fra beitet i Kvinnherad i Hordaland.

– Jeg gikk rundt og lette. Jeg saumfarte eiendommen og beitet, og var hos naboen, men lammet var sporløst forsvunnet, forteller Sjo til TV 2.

– Jeg hørte et lam som brekte

Ved nærmest en tilfeldighet beveget Sjo seg et stykke utenfor beiteområdet. Plutselig hørte han noen lyder fra bakken.

– Jeg hørte et lam som brekte, til min store forbauselse, fortsetter han.

Det viste seg at lammet hadde krabbet 100 meter innover et betongrør, etter først å ha falt ned i en kum ved beitet. Men lammet satt bom fast fordi røret hadde rast delvis sammen. 

Lokket med sauemor

Sammen med en kamerat forsøkte Sjo å få lammet opp av røret, men det var nytteløst å fiske det ut av den ødelagte betongen. De forsøkte til og med å lokke sauen til den ene enden av røret ved hjelp av sauemor. 

– Det var noe som hindret lammet. Det lå inne og brekte. Jeg kunne ikke gjøre annet enn å ringe brannvesenet, fortsetter han.

Rykket ut

Da gikk alarmen hos Kvinnherad brannvesen. Fem man rykket ut fra Husnes brannstasjon for redde det lille dyret som satt fast under bakken. 

Da de kom frem til stedet, kunne de konstatere at lammet satt fast syv meter fra den ene enden av røret.

– Men lammet hadde krabbet inn i den andre enden, og hatt en vandring på 100 meter. Men røret hadde rast sammen, slik at lammet ikke kom seg videre, sier overbefal Atle Josdal i Kvinnherad brannvesen.

– Vår oppgave å redde dyr

Brannvesenet rekvirerte en gravemaskin, noe som ble løsningen på lamme-dramaet

– Vi fikk gravd oss ned til lammet, og fikk det ut i tilsynelatende god form. Lammet ble gjenforent med sauemor, og saueieren var kjempefornøyd med dagen, sier Josdal. 

Han anslår at brannvesenet brukte tre timer på å få lammet opp av røret. 

– Det var veldig dramatisk. Det var en stor lettelse da lammet var ute, sier Kjell Sjo. 

– Det er en prioritert oppgave for oss å redde både mennesker og dyr, sier overbefal Josdal.