PÅ VEI MOT SLUTTEN: Direktøren ved Nobels Fredssenter, Bente Erichsen, presenterer her «Handshake for Peace»-prosjektet på FIFA-kongressen i Budapest, Ungarn, i 2012 sammen med Kalusha Bwayla, presidenten for det zambiske fotballforbundet.  Nå vil Erichsen og senteret trekke seg ut av prosjektet. Foto: AP Photo/MTI, Laszlo Beliczay.
PÅ VEI MOT SLUTTEN: Direktøren ved Nobels Fredssenter, Bente Erichsen, presenterer her «Handshake for Peace»-prosjektet på FIFA-kongressen i Budapest, Ungarn, i 2012 sammen med Kalusha Bwayla, presidenten for det zambiske fotballforbundet.  Nå vil Erichsen og senteret trekke seg ut av prosjektet. Foto: AP Photo/MTI, Laszlo Beliczay.

Nobels Fredssenter bryter samarbeid med FIFA

– Men nå blir det vanskelig for oss å samarbeide med senteret, sier Kjetil Siem.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er Josimar som mandag kveld bringer nyheten om at Nobels Fredssenter ikke lenger vil samarbeide med FIFA i «Handshake for Peace»-prosjektet.

– Det styret kom fram til var at vi avslutter samarbeidet med FIFA så snart forholdene ligger til rette for det. Administrasjonen går nå i dialog med NFF og FIFA, sier direktør ved Nobels Fredssenter, Bente Erichsen, til nettstedet, men legger vekt på at de ønsker at prosjektet skal fortsette. 

– Det er nå de bør kreve akkurat det de ønsker av FIFA
Nobels Fredssenter samarbeider med Norges Fotballforbund (NFF) og FIFA om prosjektet som håper å oppnå holdnings- og adferdsendringer i fotballen, samt å fremme fredsbudskapet i samfunnet generelt. 

Fredssenteret har en kontrakt med FIFA som strekker seg ut 2016, men vil nå altså forsøke å komme seg ut av avtalen før den tid.

Den åpenbare grunnen til akkurat det er selvsagt de mange beskyldningene om korrupsjon og bestikkelser som har skjemmet organisasjonen og dens leder, Sepp Blatter, den siste tiden.

Generalsekretær i NFF, Kjetil Siem, er i Canada på fotball-VM for kvinner for øyeblikket, men hadde hørt fra Erichsen at senteret nå ville trekke seg ut.

– Et samarbeid med FIFA kan føles belastende akkurat nå, og Nobel har en veldig sterk merkevare å ta vare på. Så jeg skjønner at de diskuterer det. Men jeg mener det er viktigere enn noen gang at organisasjoner står på kravene for det de vil få til, og det er viktig for fotballen å få hjelp av tredjeparter til å gjennomføre de endringer som trengs. Selve håndtrykket spillerne imellom er symbolsk, men prosjektet er et viktig redskap som brobygger i ulike konflikter. Det er brukt i Israel-Palestina-konflikten, Burma, India, Pakistan og mange andre steder. Jeg synes det er nå, mer enn noen gang, at de bør stå rake og heller kreve akkurat det de ønsker av endringer, sier han til TV 2.

– Vanskelig for oss å fortsette samarbeidet
NFFs samarbeid med Fredssenteret vil nå vurderes, forteller Siem videre.

– Nå blir det vanskelig for oss å fortsette samarbeidet med Nobels Fredssenter. Jeg tror det blir vanskelig. Prosjektet mister fort veldig momentum hvis det er ønsket om å bryte med FIFA som sies, og ikke viktigheten av fortsettelsen, selv om det også blir sagt. Da må vi vurdere om vi skal fortsette. Vi har gjort veldig mye med dem og med Nobel-konserten, men vi får se om det er mulig - selv om de sier at de vil fortsette med oss.

«Fortsette» har også vært et stikkord i den tilsynelatende evigvarende FIFA-skandalen det siste døgnet.

Søndag kunne nemlig Schweiz am Sonntag melde at den kontroversielle presidenten i FIFA, Blatter, vurderer å ombestemme seg og bli værende som president likevel. Det mindre enn to uker etter at han offentliggjorde at han skulle trekke seg - til tross for at han nylig ble gjenvalgt for femte gang.

Styreleder ved Nobels Fredssenter, Olav Njølstad, sier til Josimar at selv om de vil bryte med FIFA, helst ser at «det prisverdige tiltaket» med «Handshake for Peace» fortsetter.

Prosjektet ble utviklet i fellesskap av NFF og Nobels Fredssenter, og ble innført i 2012.

– Kontrakten med FIFA gjelder ut 2016. Med dette vedtaket ber vi Fredssenteret ta et initiativ overfor FIFA med sikte på å avslutte senterets rolle i «Handshake for Peace»-samarbeidet. Vi er opptatt av at dette skjer gjennom en god og ryddig prosess. Det er styrets oppfatning at «Handshake for Peace» er et prisverdig tiltak, med et formål som i og for seg er helt forenlig med fredssenterets verdier. Vi har ikke noe ønske om å skyte ned «Handshake for Peace», men ser at det nå er naturlig for Fredssenteret å trekke seg ut av samarbeidet og overlate til FIFA og fotballforbundet å føre prosjektet videre på egenhånd.