Carlsen skuffet på første dag av Norway Chess

Verdensmesteren måtte se jevngamle Vachier-Lagrave ta førsteplass i lynsjakken. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Magnus Carlsen fikk neppe den starten på Norway Chess han hadde ønsket. Da det over ni lynsjakkpartier skulle bestemmes hvem som fikk flest hvite brikker i hovedturneringen, gikk ikke alt som planlagt. 

– Jeg var ikke inne i det i det hele tatt. Det ble bare tull egentlig. Da måtte jeg bare ha det gøy - ta risiko og spille som Nakamura. Det ser vi nå hvordan går, sa verdensmesteren og refererte til dagens åpningsseremoni. Der kom amerikaneren med et stikk mot Carlsens spillestil.

– Han spiller veldig tørt og kjedelig, kommenterte han. 

Det ble til slutt Vachier-Lagrave som gikk seirende ut av lynsjakken, og dermed fikk privilegiet av å velge startnummer. Startnummeret bestemmer rekkefølgen og fargen på motstanderne dine. Franskmannen er av den overtroiske typen, og velger samme rekkefølge som han hadde her i lynsjakken. 

Fasiten for verdensmester Carlsen ble til slutt 5,5 poeng. Resultatet var skuffende, og veien til flere av poengene var kronglete. Stadig måtte TV2s eksperter melde om at Carlsen nå stod klart dårligst, og ofte uttrykket de frustrasjon over feiltrekk. I noen tilfeller var det også svært overraskende at Carlsen tok hjem seieren. 

– Dette er fullstendig ufortjent, meldte Simen Agdestein i studio etter at Carlsen hadde svindlet seg til en seier mot Vishy Anand.

Heller ikke for den andre nordmannen i Norway Chess, Jon Ludvig Hammer, ble lynsjakken en suksess. Med 1,5 poeng ble det for TV2s sjakkekspert en soleklar sisteplass. For selvtilliten fikk norgestoeren derimot med seg en svært viktig seier mot verdenstoer Fabiano Caruana.

Resultatlisten så til slutt ut som følger:
1. Vachier-Lagrave 6,5 poeng
2. Nakamura 6 poeng
3. Carlsen 5,5 poeng
4. Anand  5,5 poeng
5. Giri 5,5 poeng
6. Aronain 5 poeng
7. Grischuk 4 poeng
8. Topalov 3 poeng
9. Caruana 2,5 peong
10. Hammer 1,5 poeng

Slik spilles partiene i første runde: Carlsen-Topalov, Giri-Hammer, Anand-Caruana, Nakamura-Grischuk, Vachier-Lagrave-Aronian

Det er topp fem som får privilegiet av å ha fem partier med hvite brikker og fire med sorte i hovedturneringen av Norway Chess. 

– Det er en bonus. Det er godt å vite at selv om det går over stokk og stein så havner jeg på øvre halvdel - og til og med pallen, sa en humørfylt Carlsen etter endt turnering.

Første runde av Norway Chess' hovedturnering spilles tirsdag. Starten er 16.00, og partiene kan følges på TV 2 Sportskanalen og TV 2 Sumo.